Бойко Борисов: Пандемията по никакъв начин не е отминала

Европейският съюз мобилизира пакет от над 3, 3 млрд. евро за здравните системи на Западните Балкани. Това гласи точка 3 от приетата декларация в Загреб. Всяка помощ е добра дошла, но това са 3,3 млрд. евро само за здравните системи на Западните Балкани, изтъкна премиерът Борисов.

Той добави, че за нуждите на социално-икономическото възстановяване на нашите партньори е отпуснат пакет от макрофинансова помощ в размер на 730 млн. евро и 1, 7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Това е огромна финансова инжекция са Западните Балкани, изтъкна Борисов.

Премиерът акцентира върху точка 9 от заключителната декларация.

Бойко Борисов – министър-председател: Много важна за България е точка 9, това е върховенството на закона, свободата на медиите, правовата държава, борбата с организираната престъпност, която беше приета – ЕС напълно подкрепя обещанието на партньорите от Западните Балкани към приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите-членки на ЕС. Прилагане на двустранните споразумения, добросъседството и осезаеми резултати, включително споразумението от Преспа с Гърция и договорът за добросъседски отношения с България, остава важно в това отношение.

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро.

Пандемията по никакъв начин не е отминала, зави премиерът. Той бе категоричен, че при нарастване на заразените от коронавирус на над 100 човека на ден, категорично ще бъде затворено всичко отново.

Източник: coronavirus.bg