Д-р Мария ГЕОРГИЕВА: Ние и Община Казанлък бяхме едни от първите в България, които подкрепихме процедурата инвитро

Д-р Георгиева, Ваша е инициативата Инер Уил Клуб в Казанлък да подкрепи Община Казанлък по отношение на създадения от нея Фонд „ Ин витро” за подкрепа на семества с репродуктивни проблеми, от кога датира това?
М.Г. За трета поредна година Иннер Уил клуб – Казанлък ще подкрепи инициативата на Община Казанлък за поддържането на фонд за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Кампанията на Общината датира от 2014 година, като чрез отделяне на средства от общинския бюджет се подпомагат семейства с репродуктивни проблеми. По тази програма до 2016 година са родени пет деца. Иннер Уил клуба се присъединява през 2017 година и през 2019 ще бъде третата година в подкрепа на програмата на Община Казанлък. През 2017 година от подкрепените от клуба семейства има родени четири дечица, през 2018 година са родени две близначета – момиче и момче. От програмата на Общината родените деца през 2017 година са четири, през 2018 година – едно. Общият брой на децата до този момент, родени по програма „ Ин витро” и подкрепата на дамския клуб са 16. След близо три месеца ще се роди още едно дете. Всичко това ни накара да продължим да работим в тази посока, защото няма по – голям дар от това да се родят тези дечица, да се увеличат хората в нашия град и да станат след време едни достойни граждани, за да можем и ние хората край тях да им се радваме. Така че, ще затуптят още сърчица и дай боже, да бъдем по – ползотворни. Всичко това е възможно благодарение на даренията и на добрата воля на всички граждани от Казанлък. И затова на благотворителната вечер, която организираме на 23 февруари се надяваме, те отново да ни подкрепят.

Какво е положението по проблема с безплодието в община Казанлък, какви са Вашите наблюдения като специалист?
Състоянието в община Казанлък не се различава от състоянието по този проблем в цялата страна. Все по – голям е броят на семействата, които имат репродуктивни проблеми и много са причините за това. Не само здравословни, но и начин на живот, начин на хранене, стерс, напрежение. Много повече са и проблемите, които се наслагват и по отношение на заболявания свързани със стерилитета, които досега не са били откривани. Така че, напредвайки в медицината и желанието тези семейства да бъдат все повече обхванати, е логично да нараства техният брой. Той нараства и защото има възможност чрез програмите, които са в Инвитро – центровете да бъдат подпомагани такива семейства , а и чрез много други неща. Навремето отчетността, може би, не е била по – малка, възможностите са били по – малко. Разбира се, медицината напредва и все повече двойки ще могат да се възползват от тази инициатива.

Какво можем да кажем по отношение на законодателството в тази област?
По отношение на промените, които настъриха във фонд „Ин витро” през 2018 година, на национално ниво се увеличи броят на ин витро процедурите, които поема държавата – станаха четири, включени бяха и трансфери със замразени клетки, но все още има какво да се желае. Остава въпросът за дарителските яйцеклетки, а тези суми са доста големи.
Нашата инициатива започна под мотото, че даваме втори шанс на семейните двойки, които Община Казанлък подкрепя еднократно. Т. е. една двойка, която веднъж е кандидатствала по тази програма, няма право на второ такова. Но чрез средствата набирани от нашите благотворителни кампании, ние им даваме втори, а понякога и трети шанс. И за щастие резултатите са добри.

Нели Колева: ”Инер Уил Клуб отново застава зад фонд инвитро”

За трета поредна година Инер Уил Клуб ще подкрепи инициативата на Община Казанлък за поддържането на фонд „ Ин витро”, в полза на семейни двойки с репродуктивни проблеми , това поясни Нели Колева, президент на клуба.

На 23 февруари клубът организира благотворителна вечер, на която ще има специален щанд с изработени от дамите от клуба кулинарни произведения. Ще бъде проведен търг с произведения на изкуството, които са придобити от клуба чрез благотворителност и средствата от тяхната продажба ще отидат за благотворителната кауза.

Тази година в благотворителната кауза със своя инициатива участват и ученици от четвъртите класове на Основно училище „ Никола Вапцаров” с класни ръководители Лилия Рачева и Емилия Обретенова. За благотворителния щанд те са изработили мартенички, като сумата от продажбата им също ще отиде в подкрепа на каузата за двойки с репродуктивни проблеми в община Казанлък. „ Дано да има повече такива учители, които запалват искрата на добротворството в своите деца и техните родители, защото знам, че тези мартенички са съвместна работа на деца и родители”, каза Нели Колева.

Темата на благотворителната вечер тази година се вписва и в социалната програма на организацията, която в световен мащаб отбелязва 95 години,а в Казанлък клубът става на 17 години през месец февруари. Темата, по която той ще работи е „ Подкрепа на жени и момичета в нужда”.