Днес е последният срок да гласуваме за Кмет на Мандата

Инициативата “Кмет на годината” е изключително полезна, защото подобни състезания изправят хората, които ние сме избрали и сме им гласували доверие, в пряка конкуренция един срещу друг”, коментира журналистът Георги Тошев пред Kmeta.bg.

По думите му директната демократична конкуренция между кметовете може да даде реална и най-точна представа какво те правят за местата, които управляват.

“Подобно състезание е не само благородно, но е и социологическа представителна извадка какво за година се променя в българските общини. А това е важно, тъй като за съжаление както в големите, така и в по-малките градове, проблемите година след година стават все по-сериозни”, допълни още журналистът.

Според него това, на което българските кметове трябва да обърнат по-сериозно внимание, е инфраструктурата.

“В българските общини се работи на парче. Или както се казва “кърпят се дупки”. Много малко са градовете, в които има дългосрочни стратегии, свързани с инфраструктура. Да имаш визия за инфраструктурата на едно населено място, означава да видиш как то ще изглежда след 20 години, да можеш да предвидиш каква ще е миграцията, да можеш да прецениш (ако градът е по-голям) каква ще е урбанизацията”, каза още Георги Тошев.

Националното онлайн гласуване ще продължи от 1 до 15 септември 2019 г. включително на познатата платформа kmetnagodinata.bg. В него участват кметовете на всички 265 общини в България.

Тази година гражданите ще оценяват работата на кметовете и екипите им в 9 категории, но за целия мандат 2015 – 2019 г.

Конкурсът “Кмет на годината” се организира за седма поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg.

Победителите, събрали най-много гласове от националното онлайн допитване, ще бъдат обявени на тържествена церемония на 18 септември 2019 г.

Оценката на стотици хиляди граждани, които определят с вота си победителите в престижната надпревара “Кмет на годината”, се превърна във важен коректив за усилията, които местните власти полагат за развитието на поверените им общини, включително и в преобразяването на градовете с европрограми. Конкурсът и церемонията се утвърдиха като марка и ценно отличие за притежателите им.

Традиционно в конкурса за всяка от 9-е категории ще се гласува за малка община (с население под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители).

Категории в „Кмет на годината” за мандат 2015-2019 г.:

  • Кмет на годината
  • Кмет на гражданите
  • Градска среда
  • Транспорт
  • Туризъм, култура, фестивали и традиции
  • Образование, спорт и младежки политики
  • Инвестиции и работни места
  • Социална община
  • Smart City

Победителите, събрали най-голяма подкрепа от онлайн вота на хората, ще бъдат обявени на официална церемония на 18 септември в зала 6 на НДК, гр. София. Те ще получат престижните грамоти „Кмет на годината”.

През годините Галина Стоянова е печелила 3 пъти отличия в конкурса. През 2015г. Кметът на Казанлък е отличена в категорията „Развита инфраструктура“, през 2016 и 2018 година печели отличието в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции“.

Церемонията ще бъде заснета и излъчена на 18 септември в ефира на БНТ1 от 23:30 часа.

Гласувайте за “Кмет на годината” за мандат 2015-2019 ТУК!