Днес почитаме Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан.

За първи път Денят се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Ето как се е променяло названието на 2 юни през годините:

Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война – от 1953 до 1988 г.

Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България – от 1988 до 1990 г.

Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България – от 1991 до 1993 г.

Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Независимо от названието, в този ден се прекланяме пред героичния подвиг и паметта Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В продължение на 2 минути в 12 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да преустановят спрат и да останат на място.