Доц. Мангъров излиза на първа линия срещу Kовид-19

Доц. Мангъров ще оглави ковид-сектора в Инфекциозна болница. Така той ще се включи на първа линия в борбата срещу епидемията от коронавируса. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър посети днес Инфекциозната болница в София, където известният с критиките си срещу ограничителните мерки доц. Мангъров оглавява детската клиника. От днес инфекционистът ще застане начело и на ковид-отделението в лечебното заведение.

„Важно е всеки лекар да се включи в борбата с ковид-19. Проведох разговор с доц. Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавируса. Той пое този ангажимент”, уточни проф. Костадин Ангелов.

Министърът бе категоричен, че изрично е поставил изискването доц. Мангъров да носи лични предпазни средства, вероятно визирайки многобройните публични изяви на инфекциониста, в които последният оспорва ефективността на защитните мерки срещу коронавируса.

„Сам поисках, защото нещата там трябва да се променят малко по отношение на лечението, продължителността на престоя, на мерките за изолация и предпазване”, коментира на свой ред доц. Мангъров. „Просто всичките тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени. Тук трябва да се действа по същия начин, при който се действа при всяка нова респираторна инфекция. Най-близкият пример за това е начинът, по който се действаше, когато беше епидемията от „свински грип“. Не би трябвало да бъде нищо по-различно. Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам от вътре малко да ги променя”.

Той за пореден път обяви, че коронавирусната инфекцията „не е особено опасна” и неизбежно ще зарази всички хора по целия свят.

Източник: Vesti.bg

loading…