Едно Училище и един Комитет имат Идея за възраждане на една инициатива

Преди три години, в продължение на седмица, класните стаи на едно от първите технически училища в Следвъзрожденска България – ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък, бяха кръстени на имената на народни будители.

Инициативата за това бе на тогавашните ученици от 9Г клас.

Тогава, в часа на класа, учениците от 9Г клас посетиха всяка една паралелка в училището, за да представят делото на българския будител, чието име носи класната стая.

Тогава написахме, че на вратата на съответната класна стая те ще поставят и лика на будителя, придружен с информация за живота и делото му.

Инициативата тогава бе посветена на Деня на народните будители.

Сред имената на будителите са както традиционните  личности – цар Симеон Велики, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Иван Вазов, така и имената на казанлъшки дейци на културата, оставили следи в националното духовно пространство: акад. Петко Стайнов, д-р Христо Стамболски, академик Дечко Узунов, Чудомир, патронът на училището Иван Хаджиенов.

Идеята на деветокласниците бе да осъществят срещи с българските будители, напомняйки елегантно и ненатрапчиво за делото им, на фона на бързащото бездуховно време, в което живеем.

ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ гр. Казанлък и Общобългарски комитет „Васил Левски“ – Казанлък призовават всички директори на казанлъшките училища, ако може и е в техните възможности, да обсъдят идеята във всяко казанлъшко училище да има поне по няколко класни стаи, които за постоянно да бъдат наречени на именити български и казанлъшки възрожденци.