Вижте как ще изглеждат бюлетините за местните избори в Казанлък

Това стана ясно след като ОИК публикуваха образци на бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 27 октомври.

Това, което е различно от бюлетините, с които ще се гласува в деня на изборите, единствено е, че в долния край в образците липсва номерът на бюлетината, който съответства на номера от кочана, от който са откъснати, тоест в бюлетината-образец липсва осемцифрения номер, който ще има на оригиналните бюлетини.

Бюлетината за общински съветници за Казанлък е с 17 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които са регистрирани като общински съветници.

Гласуване с бюлетина за общински съветници

Гласуване с бюлетина за общински съветници#Българиягласува #МестниИзбори2019

Публикувахте от Централна Избирателна Комисия в Неделя, 6 октомври 2019 г.

В дясната част има кръгчета, в които са изписани номерата на кандидатите от кандидатските листи на партии, коалиции и местни коалиции, в които може да се даде предпочитанието за съответния кандидат. С измененията на Изборния кодекс те вече са с трицифрено число: от 101. В Казанлък мандатите на Общинския съвет са 37, затова са от 101 до 137, тоест 37 кръгчета.

Бюлетината за кмет на община Казанлък има изписани в средата 8 квадратчета с номерата на кандидатите, а до тях са имената им и партиите и коалициите, които са ги излъчили. Освен тях има девето квадратче „не подкрепям никого“.

В бюлетините за кмет на кметство подредбата е същата като за кмет на община, като по средата й са изписани номерата на кандидатите и кой ги е издигнал, а тогава, когато те са независими, пише „независим кандидат“.

Ако никой от кандидатите не бъде избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първи тур на 27 октомври, втори тур ще се проведе след седмица – на 3 ноември.

На тези избори няма да може да се гласува машинно, до това решение се стигна след като този тип гласуване отпадна от Изборния кодекс още през месец юли с мотива, че за хората ще е твърде сложно да гласуват за местната власт чрез машина.

Тази година няма да бъдат разкривани и секционни избирателни комисии за българите в чужбина.

Вижте как ще изглежда всяка една от бюлетините в Община Казанлък в снимките долу.