Галина Стоянова честити Първа пролет на казанлъчани

“Честита пролет Скъпи Съграждани! Днес е последният ден за дезинфекцията на града. От утре започва дезинфекцията на населените места от Северната дъга – Г.Изворово – Дунавци! Благодаря на “Еко РАДО”, че работят без прекъсване! Моля Ви Останете си УДОМА!”

Първа пролет е денят, през който настъпва пролетното равноденствие. Кога настъпва Първа пролет? На 20, 21 или 22 март? Ако попитате приятелите си, всеки ще даде различен отговор. Практически, пролетта настъпва на различна дата през месец март. Според Григорианския календар, въведен на 4 октомври 1582 г., една календарна година има 365 дни. На всеки 4 години се добавя един ден за компенсация – 29 февруари. На всеки 4 века се пропускат 3 високосни години (на всеки кръгъл век, който не се дели на 4 – напр. 17(00 г.), 18(00 г.) и 19(00 г.), а 20(00 г.) е високосна). Средната продължителност на григорианската година в 4 века е 365,2425 дни, в рамките на един век е 365,25 дни, а реалната астрономическа тропична година има 365,242374 дни. Т.е. всяко равноденствие избързва спрямо григорианския календар всяка година. Освен това часът на равноденствието зависи силно от това дали съответната година е високосна или не.

Кога идва Пролетта през 2020? И така Първа пролет дойде вече днес – на 20 март 2020 година, петък, в в 5.50 ч. българско време.

Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН. Той обясни, че тогава Слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. „След тази дата Северното полукълбо на Земята ще започне да получава повече слънчева енергия и това ще даде начало на затоплянето на времето при нас. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие – с около 2 минути и 55 секунди на всяка следваща дата. Не бива да забравяме, че на 20 март за Южното полукълбо на Земята ще започне астрономическата есен“, каза още Маркишки.

Имен ден На този прекрасен ден трябва да почерпят хора с пролетни имена като Пролет, Пролетина, Пролетка.