И ни дума, ни вопъл, ни стон дори за шпионския скандал

Една част от съборяните издигнаха лозунги с надпис на френски “АЗ съм Малинов“ и се окичиха с компютърно напечатани бележки по реверите „Аз съм русофил, арестувайте ме!“, а други понесоха към трибуната осветени незнайно от кого църковни хоругви. По лично разпореждане на Малинов полицаи отстраниха носачите на хоругви, след което лидерът на сдружението „Приятели на Русия и православния свят“ Атанас Стефанов остро се разграничи от организаторите на събора.

Самият събор се провежда броени дни, след като избухна шпионския скандал с разкритието, че Малинов е предлагал на ортаците си рублофили: Цветан Василев, руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников, да създадат партия, чрез която да променят геополитическата ориентация на страната ни в посока Русия. За целта банкерът-беглец Цветан Василев прехвърлил активи за над половин милиард евро, които представил за свои, но всъщност са финансирани от КТБ, и са част от масата на несъстоятелността на умишлено източената от него и фалирала банка. Към момента обвиняем по аферата е само Малинов, но от прокуратурата дадоха да се разбере, че може да има и още подведени под отговорност.

А пък Малинов  използва събора, за да го превърне в агитационно поле. На над 50 сергиите се предлагаха тишъртки и магнитчета с образите на Путин и Сталин. Беше пусната и подписка в подкрепа на обвинения в пране на пари и шпионаж и пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лв Николай Малинов.

А иначе на сцената бяха и депутатите Красимир Велчев (ГЕРБ), Петър Кънев (БСП), Александър Симов (БСП) и Валентин Ламбрев (БСП). До сцената бе и народният представител от “Атака” проф. Станислав Станилов. На събора бе и зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Емил Христов,  а поздрави до участниците бяха изпратени от президента Румен Радев и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Част от българските русофили, обаче втвърдиха тона, а нито един от представителите на Русия не си позволи да спомене за т.нар. шпионски скандал по време на събора на русофилите край Копринка в събота. В приветствията от трибуната и в изпратените обръщения от посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и председателя на Комитета по международните работи на съвета на Руската федерация Константин Сачов имаше послания, съобразени с мотото на тазгодишния събор „Европа е по-силна с Русия“.

Имаше анонси за антируска риторика и фалшифициране на историческата истина, но основните пожелания бяха за мир, благополучие и положителни емоции. За пръв път на Копринка присъства и депутатът от Руската дума Николай Земцов, инициатор и организатор на „Безсмъртния полк“. В краткото си изявление към хилядите русофили той акцентира на символите, обединяващи българи и руси – Самарското знаме, защитата на Шипка по време на Руско-турската война, в която до българските опълченци са се били и загинали войните от Орловския пехотен полк, чиито наследници Земцов представлява в руския парламент.

За разлика от нагледния пример на дипломация от страна на руските представители случилото се през последната седмица у нас показва, че дипломацията не вирее особено на родна почва, въпреки че на българското правителство му предстои да подпише с Русия един изключително важен газов договор.

По време на речта си Малинов обясни, че техните съратници са „били помолени да напуснат“, защото се канели да искат оставки, да правят митинги и да се занимават с партийно-политическо строителство по думите му. „Други искаха Копринка да отиде в София и да искаме оставки. Аз и ръководството – тези мои 15 съратника, които бяхме арестувани, се противопоставихме на тази линия. Защото това са провокации. Провокации на тези наши врагове, които не обичат България и искат вместо България да бъде участник в една свободна конкуренция на култури, да се антагонизира, да се поляризира, резултат от което ще бъде поляризирането и втвърдяването на позицията на Русия и тези няколкогодишни усилия, които ние полагаме за подобряване на обстановката и отношенията, за да се стигне до реализация на „Турски поток“, за да се стигне до реализация на „Белене“, щяха да бъдат анулирани и унищожени“, заяви още Малинов.

За разлика от председателя на НД „Русофили“ някои редови участници определиха като провокация залепените бележки на дрехите „Аз съм русофил, арестувайте ме!“ и опитите за изостряне на тона по време на традиционния събор, събрал от различни краища на страната българи, учили и работили в Русия.

Сред участниците в многочасовата културна програма бяха легендарният естраден певец Христо Кидиков, казанлъшката група „Грамофон“, чийто концерт беше подарък от Община Казанлък и казанлъшко дружество „Русофили“, старозагорският изпълнител на популярни руски песни Борислав Недев и много други. Безспорно шпионският скандал отклони вниманието на медиите от него, а не към културните прояви, но песните, изпети заедно, и кръшното българско хоро, продължило близо час пред трибуната, доказаха, че всичко е преходно, а приятелството и дружбата остават!

Снимки: Христо Христов и Иван Бонев