И такаааааааааа, Ковид-19 май дойде и в Казанлък. Ами сега?

Дойде явно време наистина да се сплотим, да се организираме, да си помогнем сами, да осъзнаем, че животът и здравето ни са в нашите ръце и да помагаме на контролиращите органи в стриктното спазване на мерките, за да не дадем на идиотските 10% от нас да ни завлекат всички 100% в бездната и италианският сценарий да се окаже за страната ни нещо като елементарна частица в сравнение с българския сценарий.

Това означава пълна и адекватна информация към отговорните фактори за всички безумни събирания на големи групи хора; това означава призив към родителите да ги държат вкъщи и да не не позволяват на собствените им деца да се носят на тълпи и хепънинги из улиците и площадите и по този начин да разболяват самите тях и да убиват техните родители.

Това означава индивидуална хигиена в поведението ни с категоричен отказ да се скупчваме там, където има вече няколко души. Това означава да обясняваме чрез медии, чрез социални мрежи, чрез лични контакти и знам ли още какви методи и средства на всеки и на всички, че извънредните мерки са единственият начин да избегнем италианския или по-страшен от италианския вариант.

И да помним във всяка една минута, че колкото по-малко телеса даваме на вируса, толкова по-малко телеса поразява той.

Сега е Времето всички ние – на индивидуално, групово, общностно, обществено и национално равнище да си наложим МОРАТОРИУМ за 3 седмици върху всички.

И вместо да си мерим демократичностите и да откриваме топлата вода, колелото и Америка едновременно, нека да видим добрите практики, единствените успешни практики – в Китай и Южна Корея. Последователно, твърдо, безкомпромисно и солидарно прилагане на извънредните мерки.

Тази сутрин, Общинският кризисен щаб, уведоми, че лицата, с които е контактувал мъжът,  дал положителна проба за Ковид 19 от Казанлък, са поставени под карантина, обявиха преди минути от Общинския кризисен щаб. Всички хора, с които 61-годишният нашенец е контактувал са установени и карантирирани.

Кръгът им е много тесен и всички са поставени под наблюдение.

От щаба обявиха и допълнителни мерки, които ще се вземат на територията на Община Казанлък.

От днес ще се дезинфекцира още по-често, ще се засили градският контрол, а поставените под карантина ще бъдат проверявани по телефона от страна на кризисния щаб и чрез полицейските служители.

Доктор Златина Нанева ще предоставя ежедневна информация като говорител на Общинския кризисен щаб.

Данаил Парнаров