„Избирам 380“ означава „Избирам Българското“

С 380 започва баркодът на всичко, произведено в България.

Национална информационно-образователна кампания „Избирам 380“  се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите. Първите три цифри на баркода на всяка стока показват страната на произход.

Българският префикс е 380. По този начин с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България.

За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена.

Инициативата има за цел да насърчи консумацията на български продукти, като по този начин ще подпомогне българската икономика, в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

Кампанията цели да мотивира българските потребители да избират местни продукти и услуги по време на ежедневните си покупки.

Кампанията “Избирам 380” започва в навечерието на един от най-големите християнски празници- Великден. Организаторите предвиждат тя да се превърне в дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.ърсете код 380 в магазина, ако искате да закупите български продукт.

С бърза проверка всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен у нас.

Идеята на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване на консумацията на български продукти.