Изкуствена или естествена елха – кое е по-доброто решение?

Коледа наближава с всеки изминал ден, което означава, че все повече семейства ще украсят дома си подобаващо, за да си създадат нужното добро настроение и да посрещнат подобаващо празниците. Елхата си остава единственият задължителен аксесоар, без който не можем. Но какво дръвче трябва да си вземем, за да можем едновременно да почетем традицията и да се погрижим за околната среда? Оказва се, че отговорът не е толкова очевиден, колкото си мислим.

През последните десетина-петнайсет години все повече семейства у нас признават, че предпочитат изкуствените елхи, тъй като цената им не се различава особено от тази на живите дръвчета, а в същото време оцеляват далеч по-дълго време.

Според The Carbon Trust, вредата върху природата от найлоновите декорации е в пъти по-голяма, ако ги използваме по-малко от 10 години. Причината е, че за производството им в атмосферата се изпуска огромно количество въглеродни емисии, пише Euronews.

Статистическо проучване през 2017 г. от Wastekit показва, че ежегодно 14% от британците, закупили си изкуствена елха, изхвърлят старото дръвче, за да го сменят догодина с ново. Това означава, че във Великобритания пластмасовото дърво нови много повече щети на природата, отколкото, ако се отсичат живите им еквиваленти.

Как да решим този проблем?

Вече споменахме, че „животът“ на едно изкуствено дърво трябва да бъде минимум 10 години, за да компенсираме щетите от производството им.

Друг начин е, ако не изхвърляме старите си елхи, а ги даряваме на благотворителни организации или сами ги подарим на свои близки, познати или други хора, които не могат да си позволят този лукс.

Едно от най-добрите решения остава обаче покупката на живо дръвче в саксия. Все повече търговци предлагат тази услуга на своите клиенти, като целта е след това дървото да бъде засадено в природата, за да продължи съществуването си. Все пак, за да достигне височина от един метър, на елхата са ѝ нужни около 3-4 години, защото при добри условия тя се издължава с по 30 см. на година.

Любопитна възможност за търговците е и т. нар. „елха под наем“. Това е и в буквалност. Из Европа все повече производители решават да предложат на своите клиенти дърво под наем, което е засадено в саксия. Това би могъл да е един от най-добрите начини, за да си подсигурим една прекрасна Коледа с всички природни аромати.

loading…