Изложба на оръжия от преди два века в Деня на Независимостта

Новосъздадената федерация по спортна стрелба с преднопълнещи оръжия представи пред казанлъчани изложба на автентични пушки и пистолети произведени  преди два века. Изложбата бе открита в Деня на Независимостта на 22 септември,  в една от залите на ресторант „Ню Йорк“ в хотел „Казанлък“. Собственикът Антон Каракоев, който е един от организаторите, е горд притежател на уникални оръжия, в това число и пушка от типа „шишане“, с която е стрелял хайдутин преди повече 200 години.

Другият участник в изложбата Борис Кръстев, представи Мускет АН от 1777 година който открил в Белгия и след дълги преговори откупил.

Друга пушка (произведена през 1822 година), която представя Кръстев закупил от 90-годишен французин, който му разказал, че пушката е участвала до в похода на Наполеон до Русия. На приклада още личат следи от писано на френски писмо.

Изложбата е допълнително обогатена с восъчна фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена по специална технология от специалистите на Санктпетербургския музей на восъчните фигури преди 17 години. Тя е собственост на гурковеца Николай Тодоров.

Експозицията може да бъде разгледана до края на месеца.

След около месец, в края на октомври, ще бъде проведено за първи път дистанционно европейско първенство по спортна стрелба с преднопълнещи оръжия, като членовете на българската федерация ще покажат уменията си на полигона Велико Търново пред съдии от световната организация.


 

loading…