Къде и кога маските на открито са задължителни

Oт днес (22 октомври) влиза в сила противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места.

Тя ще важи при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м от гражданите.

Тогава те трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете тук

Изключение правят, клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания.

Изключения са и децата до 6-годишна възраст, които не са задължени да носят маска или друго средство покриващо носа и устата.

Според заповедта не е необходимо да се спазва дистанция от 1,5 м между членовете на едно домакинство.

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

В магазините ще могат да се обслужват клиенти без предпазна маска, само ако са поставени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, който позволява дезинфекция.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

В заповедта има и няколко препоръки към работодателите. Те включват провеждане на работния процес при възможност в дистанционна форма, редовно проветряване и дезинфекция, физическа дистанция от 1,5 м между служителите и осигуряване на предпазни средства.

“Ако излизате да си изхвърлите боклука и сте сам по пътя от входа на жилището до кофата за боклук, няма да носите маска. Ако чакате обаче на една опашка за PCR тестове, на опашка за нови документи за лична карта, на дълга опашка пред хранителен магазин, ще трябва да носите маска”, коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след среща във ВМА вчера с директорите на болници.

Очаква се новата мярка да доведе до 30% по-ниска заболеваемост от COVID-19 в България.