Казанлъчани се поклониха на две Чудотворни икони

С литийно шествие от „Лъвовата чешма“ до храм „Успение Богородично“, Казанлък посрещна Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ от гр. Ананиев – Украйна. Първи пред тях се поклониха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и началникът на кабинета й Сребра Касева.

По време на вечерното богослужение в храма, оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, десетки миряни се помолиха пред светините. Те ще бъдат посрещнати и в храмовете „Св. Йоан Предтеча“, „Св. Прор. Илия“ и „Св. Троица“. Ето и пълната програма за града на розите:

На 12 септември след утринно богослужение в 08:00 часа и Света божествена литургия в 09:00 ч., в 16:30 часа кортежът с Чудотворните икони ще отпътува от храм „Св. Успение Богородично“ за храм „Св. Йоан Предтеча“, зад пощата.

На 14 септември в 16:30 часа иконите ще отпътуват за друг казанлъшки храм – „Св. Прор. Илия“, където ще останат до 16:30 часа на 15 септември. От най-старият храм в Казанлък, чудотворните икони ще потеглят към храм „Св. Троица“, където ще останат до 18 септември.

На 18-ти в 15:30 часа Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ ще отпътуват от Казанлък,  като следващата спирка ще бъде в храм „Св. Рождество Богородично“ гр. Павел баня.

Цялата програма на Чудотворните икони може да видите тук.

Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ ще бъдат пренасяни с литийни шествия в храмове в областта до 5 октомври, като градовете, включени в обиколката са Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово, Харманли, Свиленград.

Информация за иконите

Пресвета Богородица Скоропослушница

Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица-Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година Господ прославил Своята Пречиста Майка със следните чудни събития. Образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул преминавайки следните думи: “Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“.

Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул следните слова: “Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!“ Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи до момента, когато на сутринта, ослепял не го намерили братята. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепялият монах не се откъсвал от светия образ, докато отново Богородица не му проговорила отново. Тя му казала следното: “Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“.

След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение, както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

Пресвета Богородица „Касперовска“

Иконата е донесена в Русия в края на XVI в. от сърби от Трансилвания, дошли по покана на рукото правителство. Наследствена е, а през 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. През февруари 1840 Касперова се моли със сълзи пред иконата на Божията Майка, за да и помогне в проблемите.

Касперова изведнъж вижда, че иконата на Дева засиява. Дворянка от съседното село, който има парализа на лявата си ръка чува гласа на Божията Майка в съня си, който и казва да отиде да се помоли на иконата в съседното село. Жената отива и ръката и се излекува. През лятото на 1843 се случили  три по-изявени изцеления – на момче,болно от епилепсия, на парализирано момиче и на психично болна жена. През последните дни на януари 1844 г. пренасят иконата в селската църква.

Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна. По време на Кримската война, по време на обсадата на Одеса от британската флота, жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града , и Одеса остава невредима. От 1936 г. иконата се намира в Успенский собор в Одеса.