Общество

Кой уби Полковника?

Поне четирима дългогодишни служители на РУ „Полиция“ в Казанлък , трима от които катаджии се разследват за корупционни схеми, съобщи старозагорският окръжен прокурор Дичо Атанасов.

Разследването е стартирало в хода на досъдебното производство за самоубийството на началника на КАТ Тодор Николов, чийто мъртво тяло бе намерено край язовир Копринка на 14 декември м.г. В близост до трупа на Николов / известен сред колегите си с прякора Геслера / разследващите намериха захвърлени около 12 800 лв банкноти с различен номинал. Още тогава  светнала „червена лампичка“, че най-вероятно парите са дошли от престъпния действия свързани със служебните задължения.

Преди три месеца е било образувано досъдебно производство  по член 282 ал. 3 от НК, на 3 юли са извършени обиски в  над 10 адреса /домовете и кабинетите  на четиримата  полицаи/, при които са  иззети компютри, хиляди документи, включително актове и наказателни постановления и около 4 000 лв, за които нямало яснота относно произхода им.

За разпитите и описванията на иззетите вещи  са привлечени 6 следователи от старозагорския следствен участък,тепърва ще се вземе решение какви точно обвинения и срещу кого ще бъдат повдигнати.

Заподозрените  са действали като вълци – единаци, нямало шеф на групата им, уточни Атанасов. Делото за самоубийството на Геслера е предадено на следовател от Националното следствие , удължен е срокът за разследването, това е станало по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Засега нямало данни самоубилият се началник да е бил „касичка, работело се и по версия някой да е подтикнал 44-годишния Николов да дръпне спусъка на служебния си пистолет , за да сложи край на живота си.

„Поне няколко дни ще бъдат необходими за анализ на иззетите материали, количеството им е огромно…Не може да се говори за организирана престъпна група, всеки е работел сам за себе си…“, коментира Дичо Атанасов, като се въздържа да посочи конкретни имена на разследваните полицаи. Повечето били на ниски позиции в КАТ – Казанлък, само един бил началник на отдел.

Още Новини