Личните лекари ще издават електронни направления за PCR

Личните лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тест до няколко дни, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че е провел разговор с председателя на надзора на Здравната каса Жени Начева. Тя го е уверила, че до края на седмицата ще се извършват технически тестове, необходими за издаването на електронни направления за PCR. След това щяло да започне и самото им издаване.

“До края на тази седмица приключват тестовете на системата и от другата седмица г-жа Начева ме увери, че това ще се случи за всички пациенти на общопрактикуващите лекари”, допълни министърът.

С експерти от Националния център по заразни и паразитни болести е било обсъдено дали антигенните тестове могат да заместят PCR тестването, но от Центъра не са дали еднозначен отговор дали резултатите от антигенните тестове са достатъчни, за да се постави човек под карантина.

Министър Ангелов съобщи още, че от четвъртък ще има Covid пунктове пред големите болници. Също така 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция.

Източник: vesti.bg

loading…