Михаил Вешим: Нарисувайте усмивки върху предпазните маски

Лекарите твърдят, че наложената социална изолация предпазва от разпространението на COVID- 19, психолозите и психиатрите допълват, че бавно и сигурно, тази изолираност ни хваща в капаните на отчуждението и депресията, а хумористите, избраниците на Съдбата, призвани да развеселяват с усмивка, лек присмех или сатирична стрела, препоръчват четенето на смешна литература. Забавните романи са добро средство за самочувствието и оцеляването на духа, припомни, в интервю, по повод 130 годишнина от рождението на Чудомир, главният редактор на вестник “Стършел” Михаил Вешим.

“Продължителното застояване по домовете крие опасност, да ни изведе от карантината със здраво тяло, но с болен дух, прогнозира Вешим, като подчерта, че сред най- уязвими от кризата са хората на свободните професии. “Актьорите няма къде да играят, музикантите няма пред кого да свирят, цирковите артисти нямат публика, вестникарите имат проблем с разпространението и потреблението на печатните издания. Положението е много сложно”.

Историята на България познава кризи, преходни периоди, хиперинфлация, спекула и цензура, но за първи път, от 1969 година, вестник “Стършел”, няма да има възможност, да връчи наградата, учредена на името на Чудомир. По традиция това се прави на 25 март, рождената дата на писателя. Отменените “Чудомирови празници”, тази година, няма да превърнат Казанлък в притегателен център за творци на четката, перото, музиката и словото от цялата страна.

Михаил Вешим вчера официално разкри, че лауреат на наградата, на вестник “Стършел”, за 2020 година, е Никита Нанков, за хумористичното четиво “Ръководство за сапунисване”, публикувано в 41 брой на сатиричното издание, от 11.10 2019 година. Любопитен факт е, че авторът е преподавател в китайски университет. “Той, като че ли, е предусетил идването на този вирус и е написал упътване, което намираме в кутията за сапун, как да си мием ръцете”, уточни Вешим, които призова всеки, да вземе томчето с разкази на Чудомир, за да отпразнува юбилея му, в семейна обстановка.”Какво по- хубаво, преди лягане, да прочетеш четиво, което повдига тонуса. Вместо докторски съвети, прелиствайте доктор “Чехов”, доктор “Булгаков”, а след като ни казват, че сега сме във война, нека воюваме заедно с добрият войник Швейк, обоснова се авторът на “Английският съсед”, “Руският съсед ” и “Германският пациент”. На всички, които спазват препоръките и носят маски, хумористът предписа рецепта за усмивка.

Източник: https://www.bnr.bg/