Министър Ангелов отговори на искането за ресторантите в хотелите

Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира в профила си в социалната мрежа „Фейсбук” предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Тя предложи ресторантите в хотелите да работят с удължено работно време до 00.30 ч. в новогодишната нощ.

Проф. Ангелов беше категоричен че не вижда основание за исканата промяна. „Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова.

В него г-жа Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00.30 ч. на 01.01.2021 г. В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два: формален и морален.

Формалният – в сила е заповед от 18 декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни.

С последните думи споделям своето лично мнение”, написа здравният министър.

loading…