На втория Национален събор на запасното войнство Красимир Каракачанов призова за патриотизъм и връщане на наборната военна служба

„Единството на нацията и държавата е изключително важно. Пожелавам вие да бъдете тези, които да го демонстрирате в обществото и да носите спомена за славната армия на България, за да възпитаваме младото поколение в дух на родолюбие и на патриотизъм и любов към България поне докато възстановим отново наборната военна служба и младите хора отново се върнат в казармата, за да се научат на ред и дисциплина и да допълнят пропуските си в историята и любовта си към България“, пожела в словото си министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриване на втория Национален събор на запасното войнство.

В събота той откри в местността Крънска кория  край Казанлък втория Национален събор на запасното войнство. В събора участваха представители на военно-патриотичните организации в страната. Военният министър наблюдава демонстрация на военнослужещите от Специалните сили, които показаха способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, стрелба с маркиращи боеприпаси, както и директна акция за освобождаване на заложници и инфилтриране по парашутен способ с парашутна система тип „Летящо крило“.

Той благодари на военнослужещите от запаса и резерва – членове на военнопатриотичните съюзи, за службата в редовете на Българската армия. „Вашата роля на хора, служили на България, е изключително важна във времена, в които понятия като чест, достойнство, род, служба са като че ли забравени. Вашата дейност и инициативи, свързани с популяризирането на военната и общобългарската история, крепят българщината и пламъка на родолюбието“, заяви министър Каракачанов в обръщението си към участниците в събора.

Той пожела на представителите на запасното воинство, членуващи в различни съюзи и организации, да бъдат единни, обединени от клетвата за вярност към България, която са полагали, и да дадат пример на българското общество. „Вие сте носители на спомена за славната Българска армия. Пожелавам ви да сте активни и да продължавате да възпитавате младото поколение в дух на родолюбие“, каза в заключение министърът на отбраната.

Организатор на втория Национален събор на запасното воинство е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва със съдействието на Министерството на отбраната и община Казанлък. В него участват представители на военнопатриотичните организации в страната. Целите на събора, обявени от председателя на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков, са популяризиране на службата в Българската армия като върховен дълг за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната, укрепване на живата връзка между армията и запасното воинство, утвърждаване на народните традиции и обичаи – извор на изключителна сила за патриотичното възпитание на младото поколение.

Стотици участници и гости на събора наблюдаваха динамичния показ на военнослужещи от Специалните сили, които демонстрираха способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, парашутни скокове, стоварване на военнослужещи по способа „бързо въже“, стрелба с маркиращи боеприпаси и обезвреждане на терористи. С показаните умения командосите заслужиха овациите на участниците в събора. В демонстрациите участваха и военнослужещи от Военновъздушните сили с вертолет „Кугар“ и самолет Ан-2. Военнослужещи от Военноморските сили представиха специално водолазно оборудване.