Над 95% от домашните прасета в Старозагорско са заклани от собствениците

40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови са проверени от 5 август до днес от служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора, съобщи на заседание на Областната епизоотичната комисия д-р Дамян Миков, шеф на дирекцията. Проверките са установили, че над 95 на от собствениците на прасета тип “заден двор” в областта са заклали животните си към днешна дата.

Засега в Старозагорско няма егистрирани случаи на африканска чума по свинете (АЧС), предаде кореспондентът на Actualno.com. „Разговаряме с хората навсякъде. Засега те ни помагат и ни съдействат. Нямаме драстични случаи на отказ да бъдат изпълнени предписанията“, каза д-р Миков и напомни, че проверките и в останалите общини на областта ще продължат в следващите дни.

На заседанието на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, бяха проследени и мерките, които се прилагат по общини за доброволно клане на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на местната власт бяха разяснени и условията, при които собствениците на заклани прасета ще получат средства в размер на 300 лв., те са предвидени за предприемане на мерки за осигуряване на биологична безопасност на местата, в които са били отглеждани животните.

В работата на комисията участваха и представители на РЗИ, Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и на други институции, ангажирани с превенцията на разпространението на болестта АЧС.

Източник: Анжелина ВЕЛЧЕВА, аctualno.com