Около 1 500 души седмично получават одобрение за безлихвен кредит

Близо 1 500 души седмично получават одобрение за безлихвени кредити по програмата за подпомагане на физически лица, по която гарант е Българската банка за развитие (ББР). Одобрените заеми вече надхвърлят 34 милиона лева към 15 юни.

До момента са постъпили 14 602 искания за кредити, от които потвърдени са общо 8 115. Средната стойност на заемите е около 4 200 лева. 77,5% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се.

ББР не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

Първите банки, оползотворили изцяло предоставения им ресурс чрез отпускането на безлихвени кредити, са Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка.

Останалите осем финансови институции продължават да приемат заявления. Това са Алианц банк, банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Програмата за безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Източник: МТСП

Снимката е илюстративна.

Свързани публикации

Изменя се програмата за безлихвени кредити, предвидени за хора загубили работата си поради пандемията от COVID-19

И ЦКБ започва да отпуска до 4500 лв. безлихвени кредити