Общество

Галина Стоянова: Аз съм от Казанлък и съм готова да работя за развитието на града

Г-жо Стоянова, за пореден път Празникът на розата прикова вниманието към Казанлък. Каква е равносметката Ви за изминалото 116-о издание?

– Не можем да сме недоволни от 116-ите Празници на розата, защото тази година имаше чувствителен ръст на туристите, които дойдоха в нашия град, за да наблюдават проявата. Направиха се много интересни и различни мероприятия и събития. Не мога да не призная, че имахме своите притеснения и то не само по отношение на времето, което през дните на фестивала бе изключително динамично. Климатичните особености обаче пожалиха Казанлък. Основният розобер в неделя и карнавалното шествие преминаха при хубаво време. Същото се случи и с останалите събития, за което се радваме.

Споменахте ръста в туристическия поток. Каква е оценката Ви за проведения фестивал и програмата, която той съдържаше?

– Най-точната оценка ще бъде на посетителите, които догодина отново ще се върнат в Казанлък по това време на годината или ще убедят своите приятели и близки хора, че си заслужава да посетят Празниците на розата. Не по-малко важна е оценката и на нашите съграждани, за които тази година имаше и нови атракции като „Казанлък-мези“ и концерти, които те посетиха. Искам да отбележа, че освен за нашите туристи и гости празникът е обърнат и към домакините – това са гражданите на Казанлък и общината. Моите наблюдения са, че те се включиха масирано във всяка една проява, която бе залегнала в програмата на „Фестивала на розата“.

Каква е приблизителната бройка на туристите, които станаха част от празника на Казанлък?

– От предварителните разчети по заявките, по участията в различните събития и по продадените билети, разбира се, трябва да се отбележи, че все още обработваме информацията, говорим за над 100 000 посетители, дошли в Казанлък за кулминационните дни от 31 май до 2 юни. Само за проведения карнавал ще съобщя, че продадените билети за седящите места са близо 4000. Това е два пъти повече от миналата година.

Присъствието на над 100 000 туристи вероятно обяснява липсата на свободни места и в хотелите в Стара Загора…

– Не само в Стара Загора. Говорим за целия регион, започвайки от Павел баня, преминем през Казанлък и Стара Загора и стигнем чак до Велико Търново. Просто липсваха места за настаняване. Това се оформя като проблем на региона и затова се радвам, че местните инвеститори имат инвестиционни намерения за изграждане на два големи петзвездни хотела. Те не само ще дадат възможност за настаняване на туристите, но и ще предложат по-качествено обслужване за нашите гости от страната и чужбина. Надявам се, че в близките 1-2 години тези хотели ще бъдат завършени, за да отговорят на желанието на туристите да останат в Казанлък. Но добре би било общините да се подпомагаме. Във Велико Търново има много какво да се види и да се съвмести програмата с нашия празник. Същото важи в пълна сила и за Стара Загора. Това е един изключително интересен град, в който се провежда филмовият фестивал „Златната липа“. За мен е много важно да се подпомагаме в този процес на приобщаване на туристите към нашия регион.

Г-жо Стоянова, гражданите на кои държави посетиха Казанлък по време на празниците?

– Тази година организацията на празничните дни бе изключително мащабна, фестивалът беше наситен с много разнообразни и интересни събития. Ще дам един пример с впечатленията на негово превъзходителство посланикът на Китай. Той е току-що встъпил като посланик в България и беше за пръв път в Казанлък. Преди посещението си е мислил, че гостуването в Казанлък ще бъде посещение, в което ще мога да го придружавам през цялото време и вниманието основно ще бъде насочено към един гост. Когато обаче се разделихме в срещата накрая, той сподели, че наистина не е предполагал за мащабите на празника. Откровената му оценка бе, че е изключително приятно изненадан от посещението на толкова много туристи от целия свят. Той самият видя представителните групи на китайския ни побратимен град Дзинан, които се включиха в международния фолклорен фестивал. В него участваха групи от Южна Корея, от Япония, Русия, Франция, Гърция и Северна Македония. По отношение на вашия въпрос ще кажа, че традиционно и тази година бяхме уважени от туристи от Япония. Те продължават да бъдат гости на нашия град. Тази година особено масирано бе посещението на туристи от Южна Корея. Лично аз имах възможност на част от събитията да се срещна с такива хора. Най-много те бяха впечатлени от атракцията на парфюмерийната борса. Не липсваха обаче и представители на Стария континент. Имахме две делегации от Турция, с които поддържаме традиционно добри отношения при производството на розово масло. Обменихме опит, а те пожелаха дори да се срещнат с наши парфюмерийни производители. Смятам, че разрастването на празника е много добър показател за това, че и във вътрешността на България, а не само по Черноморието и зимните ни курорти, може да развиваме силен туризъм.

Празникът съществува вече 116 години. Ако направите една съпоставка с предходни издания, с кои акценти спечелихте вниманието на туристите тази година?

– Обикновено на Празника на розата залагаме на традиционни събития като розобера. С годините ние разбрахме, че на розобера в неделния ден не могат да дойдат всички туристи, а това е най-атрактивното събитие, когато те могат да се докоснат до истинската роза. Тази година правихме така, че през целия месец май, от началото на цъфтежа на красивата маслодайна култура ние имахме всеки петък и събота розобери във всички краища на града. В почти всички 19 населени места тази работа се извършваше основно от читалищата, на които искам да благодаря. Всеки розобер беше много различен и много красив, защото всички се надпреварваха да привлекат туристи, да се докажат и покажат. Ето това е нещо, което ще продължим да правим и в бъдеще по по-добър начин. Същевременно не мога да пропусна парфюмерийната борса. Оценката за това събитие, като първо в тазгодишните празници и с тенденция то да стане традиционно, е много висока от Асоциацията на българските парфюмеристи, които взеха участие заедно с Пловдивския университет и със страшно много парфюмерийни фирми от Казанлък и цяла България. Голям интерес предизвикаха етеричните масла, които са 100% на биологична основа. Много са доволни и самите фирми от продажбите, които направиха на борсата. Затова се надявам догодина да направим още по-голяма борса, на още по-голям терен, с повече производители. На коронясването на Царица Роза тази година наши гости бяха една формация от Пловдив. Знаем, че това е традиционно събитие, но всяка година се опитваме да бъде различно и да показваме различните традиции.

Прави впечатление, че Казанлък успява да съвместява организацията на значими културни събития като току-що отминалите Празници на розата с реализацията на мащабни проекти за подобряване на образователната инфраструктура. Как успявате?

– Предварително планиране и много добра организация. Работя с много добър екип от млади и опитни хора в Община Казанлък. Те дават всичко от себе си и го правят с желание. Мотивът им е да създадат добра образователна среда, тъй като повечето от тях имат малки деца в детските градини, а други – ученици. Затова вършат работата си с желание и усет, защото знаят, че утре и те ще се ползват от всяка една изработена придобивка. Ние продължаваме с обновяването на образователната инфраструктура. Тази година, вероятно още до края на месец юни, ще започнем реконструкцията на Детска градина No 17 с много дейности, които тя отдавна чака. Сградата на това заведение е една от двете, които до момента не сме успели да ремонтираме. Обновяването на последната детска градина ще предвидим за следващия бюджет на Община Казанлък. Така цялата образователна инфраструктура ще бъде обновена. Аз съм изключително щастлива, че в нашите детски градини и училища работят много професионалисти, и то млади хора, които на 24 май отличихме в конкурса „Учител на годината“. Това ми дава увереност, че това, което правим, е правилно и има бъдеще в града ни.

Казахте, че ще продължите с работата. Означава ли това, че ще продължите да работите за Казанлък и след местните избори в края на октомври? Тоест ще се кандидатирате ли отново за кмет, г-жо Стоянова?

– Това е въпрос, на който по-късно ще дам категоричен отговор. Аз съм от Казанлък и най-големият ми стимул е да работя за развитието на града. Ще продължа да го правя по същия начин, живот и здраве, защото това е моят Казанлък и страшно много го обичам. Надявам се, че всичко онова, което сме направили, ще се ползва дори и от моите внуци. Моята работа за Казанлък няма да приключи и тя не зависи от това дали ще се кандидатирам, или няма да го направя. Ще продължа да работя с цялата си душа за града.

Въпросите зададе: Живко ИВАНОВ

Още Новини