От лятото забраняват 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия ЕС

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято.

Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021г.

Забраната ще засегне основно изделията за еднократна употреба – вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки и пластмасови пръчици и някои видове еднократни чаши.

В решението също така се казва, че всички продукти, които няма да бъдат забранени от лятото като мокри кърпички, цигари с филтри, санитарни изделия и други, ще трябва да имат видим надпис върху опаковката, която да информира за наличието на пластмаса.

От Министерството на околната среда и водите коментираха, че до 3 юли се очаква забраната да бъде включена в Закона за управление на отпадъците.

Освен гореспоменатото, от 31 декември 2024г. производителите на пластмасови изделия, които не попадат в забраната, ще носят отговорност за събиране, почистване и управление на отпадъците като опаковките за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, и тютюневи изделия с филтри.

Обмисля се и забрана на капсулите за кафе, повечето от които също съдържат пластмаса.

Очаква се до 2029г. 90% от пластмасовите бутилки за вода да се събират разделно, за да може да бъдат рециклирани.

loading…