Отбелязваме Международния ден на приятелството

Международният ден на приятелството се отбелязва ежегодно на 9 юни. Обявен е за такъв от Общото събрание на ООН, а идеята е стимулиране на дружбата между индивидите и народите.

Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури за изграждането на един мирен и по-добър свят.

Съществува легенда за приятелството, която разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият седнал и написал на пясъка: “Днес моят най-добър приятел ме удари!

Повървели още и в един момент стигнали до оазис, в който се изкъпали. Единият, който по-рано бил ударен, внезапно започнал да се дави, но другарят му го спасил навреме. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: “Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!

Заинтригуван, приятелят му го попитал: “Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?

Другият се засмял и отвърнал: “Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличи. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на сърцето, където никoй вятър не може да го заличи.”

Източник: DarikNews.bg