Пожарната отвори врати по случай професионалния си празник

Седмица на отворените врати се провежда в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Казанлък. Поводът е професионалния празник на пожарникарите 14 септември. В рамките на тази седмица в Пожарната в Казанлък се  провеждат демонстрации от отбора по пожароприложен спорт, както и посещения на граждани, училища и детски градини в Районната служба с цел запознаване на обществото с възможностите на пожарната техника, с която разполага службата в Казанлък и с пожарникарската професия.

Предвид пожароопасния сезон гл. инспектор Станимир Тончев, началник на Районната служба в Казанлък изясни най-честите  причини за възникване на пожари в този сезон: „Всичко това е свързано с човешка дейност, с нехайство и небрежност при извършване на различни дейности. Палят се стърнища, хвърлят се угарки от цигари и много други дейности, които са фактор за възникване на пожари.“

От няколко години Пожарната в Казанлък си взаимодейства с доброволни формирования. През пожароопасните месеци – август и септември са извършвани съвместни дежурства. Доброволци от доброволното формирование към Община Казанлък са дежурили с пожарникарите от Районната служба при възникване на пожари. Но тази година предвид епидемичната обстановка в страната, тези дежурства са преустановени. Доброволците ще бъдат потърсени да помагат само при възникнали пожари.

Традиционно по това време се провежда детският конкурс за рисунка на тема „С очите си видях бедата“, като в момента той е на общинско ниво. Рисунките отличени на това ниво ще участват в областния кръг на конкурса, а от там – на национално ниво. Срокът за кандидатстване в общинското ниво на конкурса е до края на 2020 година.

В Казанлък тренира представителният отбор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ – Стара Загора, който е един от водещите отбори в страната. Към този момент има отложени няколко състезания, но от 29 септември до 2 октомври ще се проведе Републиканския преглед по пожароприложен спорт в Пловдив, където и ще участва представителният отбор на Регионалната дирекция – Стара Загора.