Президентът отново не подписа Указ за възстановяване името на Върха на Свети Никола

По думите на проф. Пламен Павлов Шипченската епопея заема особено място в българския исторически календар, тъй като става дума за сражение, което е продължило 6 дни.

„Това е най-тежкият момент в началната фаза на Руско-турската освободителна война. Днес ние сме свикнали с мястото на тази битка в нашата история. Ако се замислим във времето на самите събития, това е можело, както интуитивно го е усетил народният поет Иван Вазов, да доведе до катастрофа България и Руската империя.“, казва проф. Павлов пред Агенция “Фокус”.

А президентът Румен Радев, който присъства на възстановката на Шипка, след което се ръкува с всички участници в нея,отговори на въпросите на една-единствена телевизия. Въпросът, който така и не успя да зададе “Старозагорски новини”, беше: “Ще издаде ли указ за преименуването на връх Шипка в Свети Никола, както е автентичното му име по време на Руско-турската война?”

Президентът Радев обаче „разтресе“ заветния връх с поредната си атака срещу правителството.

В деня на почит и преклонение към героизма на българските опълченци и руските войни, жертвали живота си за защитата на Шипченския проход, президентът Радев буквално втрещи журналистите с поредната си атака срещу правителството.

По време на едноминутен брифинг, на метри под Паметника на свободата, вместо да замълчи на провокативно питане на една от националните телевизии, свързано с освобождаването на началника на НСО Данчо Дяков и реплика на премиера Борисов от предния ден, че е напуснал заради скандали в Президентството, той заяви дословно:

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Скандалите са в правителството, те са многомилиардни и унищожителни“, „изстреля“ президентът, но отказа да отговори на питане на журналист от БНТ какви скандали има предвид. Всъщност той отказа да отговаря на въпросите на всички останали медии с изключение на въпросната телевизия, която продължи с питането си за началника на КПКОПТИ. Тоест удобни въпроси за храчене срещу правителството, вероятно предварително уточнени с пиарите на Президентството.

Че президентът и премиерът са в перманентна вражда, не е тайна нито за журналистите, нито за българската общественост. Че след като се е почувствал засегнат от репликата на Борисов, бившият генерал от ВВС е имал повод да си го „върне“, също може да мине в рамките на нормалното, ако за това беше дал брифинг в София, дори същия ден… Но да се държиш не като обединител, а като разединител на нацията на най-свидното за българите място – Шипка… това е скандално.

За разлика от Радев и кортежа му хиляди българи дойдоха на българската светиня със собствени средства, за да се поклонят пред саможертвата на достойните ни деди и да отнесат по родните си места надеждата, че българската държава ще пребъде. Но точно тази надежда беше изпепелена на заветния български връх от президента Радев.

По материали от в. „Труд“ и в. „Старозагорски новини“