Президентът Радев обяви датата на изборите

Държавният глава Румен Радев обяви датата на парламентарните избори.

Вотът ще се състои на 4 април 2021 г.

“Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори”, заяви президентът, който направи обръщение към народа днес.

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

“Изборите придобиват съдбовно значение. Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за избирателната активност”, добави още той.

Радев отбеляза, че предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Радев подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

“Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините”, подчерта той.

Радев поиска и осветляване на изборната администрация на всички нива.

Източник: vesti.bg

loading…