Птицеглавият боен тракийски кораб официално бе пуснат на вода в яз.”Копринка”

Ръководството на Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова има  изключително визионерско мислене напред във времето, в едни от най-сложните времена в момента, имайки предвид и напрегнатите миналата година избори, и сега с международната пандемия, но въпреки всичко приключихме съществената част от проекта за птицеглавия боен тракийски кораб, каза за вестник „Искра“ ръководителят на проекта Атанас Димитров.

Той заяви, че на този етап корпусът на кораба е приключен, екипът разполага с всички останали подвижни елементи. Има готовност за регистрация на този плавателен съд. Предстои да бъдат обучавани и хора на теория и практика на древното корабоплаване преди 3 200 години.

С демонстрации на тракийски и египетски бойни облекла и бойни техники на вода в язовир „Копринка“ беше пуснат птицеглавият боен тракийски кораб, който беше сглобен на неговите бегове в рамките на три сезона.

Демонстрациите бяха направени от 8 курсанти от Висшето военноморско училище във Варна ръководени от капитан III ранг Тодор Коритаров, главен асистент в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“.

Курсантите участваха и в подготовката и пускането на вода на плавателния съд. „По време на престоя на язовир „Копринка“ курсантите се запознаха с различни древни умения свързани с морската експериментална археология и установени чрез нея. Запознаха се подробно с конструкцията на кораба, набора, обшивката. Включиха се в подготовката на корпуса на кораба запускане на вода и по – конкретно участвахме в осигуряване на повишаване на неговата водонепроницаемост. Запознаха се и с местната история, посещавайки културно-исторически забелжителности в Долината на тракисйките царе“, каза капитан III ранг Тодор Коритаров.

На събитието присъства и мореплавателят Дончо Папазов, който подчерта, че Казанлък за него е свещено място, защото това е родният град на неговите деди: „Подобна е и връзката ми с морето и водите. Итова, че присъствам на пускането на вода на тракийски кораб отпреди близо 3 200 години близо до Казанлък и тракийския град Севтополис означава много за мен.”

Дончо Папазов изрази и своята увереност, че Казанлък има бъдеще в туризма, бъдеще има и тракийският боен кораб, който е изработен по поръчка на Община Казанлък, която ще го използва като туристическа атракция.

Всичко по кораба е изпълнено по правилата на експерименталната морска археология.“ Поради тази причина и цялото оборудване на екипажа, както и неговото снаряжение е от бронзовата епоха – 1783 г. Пр.Хр. В самия кораб ще има съдове за храна, храната ще бъде същата като на траките.

Предвижда се корабът по вода да стига и до мястото, където в древността се е намирал тракийският град Севтополис. При направената справка от структурата на Севтополис се оказва, че е построен на левия бряг на древната река Тонзос, използвана от речни кораби до Кабиле и Бяло море. 247 метра стена от югозапад, 120 м. от север и 170 м. от югоизток, която завършва с естествен ров към реката. Точно тук са акустирали речните кораби за товарене и разтоварване на стоки. Височината на стената е била 4,50 м.

Новият птицеглав кораб е единственият в света и е реплика на бойните кораби отпреди 3 200 години.

Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу, като са използвани приблизително фреските като форма на кораба и като големина, но е приложен и собствения опит на екипа.

Текст и снимки: в. “Искра” и Юлиан Стоев – Юлис

Свързани публикации

Проф. Лозан Митев: Птицеглавият боен тракийски кораб е уникален!

Птицеглавият кораб вече плава

Птицеглавият с дебют през август във водите на “Копринка”

И ще има морско тракийско шоу на Язовира