Роза дамасцена стана част от световното наследство на ЮНЕСКО

Как обаче се произвежда розовото масло и какво е общото между българския продукт и Коко Шанел? Независимо, че създават четири високодобивни български сорта Елейна, Янина, Свежен и Искра, селекционерите постъпват като мадам Коко, преди да създаде най-продавания парфюм в света – избират пробата под номер пет.

„В Розовата долина се използва т.нар. популация номер пет, която е съчетание от тези сортове рози, които са дали добри показатели и наистина нашата роза дамасцена дава много добро качество на маслото, което както знаете е уникално и то е стандарт за света”, обяснява доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури.

Международният институт по стандартизацията в Женева е заложил параметрите на няколко вида масло от роза дамасцена – българско, турско, мароканско, но в практиката българското се наложило като най-качествено. При анализа на маслото от последната реколта са нужни микроколичества, които се инжектират в апарат.

У нас с рози вече са заседени над 35 хиляди декара. А през 2020 година се предполага, че полетата ще достигнат 60 хиляди декара. Цената на розовото масло е 5-6 хиляди евро за килограм.

Организацията асоциира наследството на маслодайната роза със селцето Ал-Марах, разположено в околностите на сирийската столица Дамаск.

Решението бе взето по време на годишното заседание на Международния комитет за опазване на нематериалното културно наследство, което се проведе в колумбийската столица Богота. “Практиките и занаятите, свързани с Роза дамасцена, включват редица лекарствени, хранителни и козметични приложения”, съобщава уебсайтът на ЮНЕСКО.

В чест на новината от ЮНЕСКО Сирийският тръст за развитие организира празненство и издигна паметник на розата в Сирия.