Салюти за 140 години българска отбранителна индустрия

В Града на розите и автоматите се проведе честване, посветено на 140-годишнината на българската отбранителна индустрия; то бе организирано от Националния комитет за възраждане на отбранителната промишленост с председател Здравко Зафиров.

Специален гост на тържеството бе американският военен аташе полковник Шанън Джонсън, присъстваха и членове на казанлъшкия клуб „Приятели на НАТО“ с председател Методи Маринов. Специални приветствия бяха получени от евродепутатите Андрей Ковачев и Александър Йорданов.

Основният доклад бе посветен на историята на българската военна промишленост, възникнала през 1879 година със създаването на Военния арсенал в Русе. След него възниква барутната фабрика „Еловица“ в Габрово. И така, в навечерието на деветосептемврийския преврат, българският военно-промишлен комплекс се състои от 5 фабрики, две от които се намират в Казанлък – Държавната военна фабрика и Самолетната фабрика „Капрони“.

Веднага след отечественофронтовския преврат водещите оръжейни специалисти от ДВФ, завършили на Запад, биват арестувани и затворени в мазетата на злокобната Вила Роз – тогавашната милиция. Освобождават ги по нареждане на Дамян Велчев, тогавашният министър на отбраната. Но скоро след това срещу тях започват политически съдебни процеси, по нареждане от Москва.

С изтезания ги принуждават да подпишат, че са били шпиони на Югославия и на Великобритания. После излиза решение на ЦК на БКП, което забранява на западни възпитаници /инженери, конструктори и технолози/ да работят за отбраната ни. „Наричат производителите на оръжие търговци на смърт. Но това не е така. Защото ако искаш мир, трябва да си добре въоръжен. Това е една честна индустрия, която следва да бъде уважавана“, подчерта в изказването си полк.

Шанън Джонсън, който бе любезен да вмести посещението си в Казанлък след края на многонационалното натовско учение „Платинъм лайън“ на полигона в Ново село. На форума в Града на розите със задоволство бе коментирано и одобряването от парламента на сделката за изтребителите F-16. „Това е пробив от геополитически мащаб и начало на мащабно превъоръжаване на българските въоръжени сили“, коментира новината Добромир Тотев, бивш постоянен секретар в МО.