Сътрудничеството между България и Русия в условията на пандемията от коронавируса

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  обсъди в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров двустранното сътрудничество между България и Русия в условията на пандемията от коронавируса и глобалния отговор срещу разпространението на COVID-19.

Заради кризата с коронавируса планираната за днес по покана на Екатерина Захариева визита на Сергей Лавров у нас бе отложена. Българският външен министър изрази надежда, че, когато обстоятелствата позволяват, Сергей Лавров ще посети България до края на годината.

„Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество“, каза Екатерина Захариева.

Сергей Лавров подчерта желанието на руската страна след края на кризата с коронавируса да бъдат осъществени планираните двустранни срещи. „Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото“, заяви Сергей Лавров.