От Шипка до Казанлък юнаци ще вадят Кръста

В 9 часа във всички православни храмове ще бъде отслужена Празнична Света литургия. В 10.30 ч. от храм ,”Свети Пророк Илия”, ще тръгне Литийно шествие до моста на Старата река, където ще се извърши ритуала “Спасяване на Богоявленския кръст”. По традиция най-смелите мъже ще скочат във водите на реката, за да се преборят за християнския символ и така да си „спечелят“ здраве през Новата 2020 година и да бъдат честити.

За поредна година Шипченци също ще нагазят в ледените води с носии на Йордановден за здраве,  след което ще извият мъжко хоро. Традиционният вече ритуал на хвърлянето на Богоявленския кръст в град Шипка отново ще се състои в ранните часове на Йордановден, 06.01.2020 г., понеделник.

“Заповядайте! Нека да бъдем заедно! Нека съхраним и продължим традициите в Шипка, защото народ, който гази в ледени води с гайда в суровата зима, и който танцува в жарава – той не умира!”, призовават организаторите.

Събитието за поредна година се провежда под патронажа на Кметство град Шипка, като съорганизатори са семейство Синеви и приятели.

Ето и програмата:

06:45 часа – пред храм ,,Успение Богородично“ – Литийно шествие за Богоявление
07:45 часа – на изток от завод ,,Индустриалтехник“ – Ритуално хвърляне на Богоявленския кръст

Всички, които желаят да вземат участие в ритуала е желателно да бъдат с народни носии.*

Според поверията ако кръстът на Йордановден замръзне, годината ще донесе много здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Хората вярват, че на Богоявление  водата има по-голяма сила. Освен, че пречиства греховете, тя умее да лекува, затова болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът.