Тази година Празникът на розата ще се проведе онлайн

Тази година Празникът на розата ще бъде по-семпъл, но в същото време ще бъде подчинен на хумора и закачката, тъй като и Чудомирови празници, заради извънредното положение не се проведоха. Това каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова. В тази връзка тя поясни, че събитията в програмата са обединени от надслова „Пресни новини за Празник на розата 2020 от Чудомир до наши дни“.

Онлайн тази година ще се проведе едно от традиционните събития за празника – изборът на Царица Роза. Обявяването на новоизбраната царица ще бъде на 1 юни и спектакълът ще премине под надслов „Малки съобщения и интриги за избраната Царица Роза 2020“. В дните на 5 и 6 юни, когато е кулминацията на празниците са предвидени още онлайн събития. Едното от тях е свързано с коронясването на избраната царица. Спектакълът е под надслов“ „Момина хубост“, той ще се състои в Алиоловата къща и ще бъде излъчван онлайн.

Ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“ ще бъдат записани в Етнографски комплекс „Кулата“ и ще бъдат излъчени на 7 юни.

Стоянова подчерта, че програмата е съобразена с очакванията и препоръките на различни групи казанлъчани, включително и с екипи от културните институти, туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, журналистите: „Излязоха много добри идеи за събития, които не изискват участие и струпване на хора.“ В тази връзка Община Казанлък е осигурила розова градина, която ще може да бъде посещавана от казанлъчани за снимки, при спазване на мерките за разстояние. Градината е на Института по розата. Предстои да бъде направена и съответната организация.

Едно от събитията, които се очака от гостите на града, от туристите, е традиционният карнавал. „Карнавал в смисъла и мащабите на този, който сме правили няма да има. Тази година той ще премине под надслова „Царица иде, всеки да я види от тук и от там“, каза Стоянова. Шествието няма да премине по главната улица, както досега, а заедно с чудомирови герои и с розоберачите ще премине през кварталите на града, по главните улици.

Едно от последните събития в празника тази година ще бъде концерт с участието на известни певци, родом от Казанлък. Концертът ще бъде излъчван и онлайн.

Първото събитие от програмата на празника е изложбата на открито на площад „Севтополис“ на пощенски картички и снимки от Казанлък под надслов „ Нашият Казанлъкъ“.

„Някога и сега“ с това мото в дните от 1 до 6 юни ще бъдат излъчени онлайн послания на Царица Роза през годините. Празничен онлайн поздрав ще получат и децата за 1 юни под надслов „Детство мое пред екрана…“

На 5 юни ще бъде издигнато знамето на Казанлък пред сградата на Общината с тържествен водосвет.

„Едно от нещата, с които искаме да достигнем до казанлъчени е да им подарим емоция. Тази година решихме това да бъде знамето на Казанлък. В момента заедно с дарители организираме зашиването на 30 хиляди знамена с размери 120 на 70 см. С герба на града. Те ще бъдат подарени на семействата в община Казанлък седна единствена молба, да сложат знамената в празничните дни на 5, 6 и 7 юни на терасите, балконите на оградата, за да се създаде празнично настроение“, каза още кметът на Казанлък.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Празнична програма на онлайн Фестивал на розата 2020 в Казанлък