Започна обследването за реставрацията на Паметника на Свободата

Започва подготовката за обстойния оглед на Паметника на Свободата на връх Шипка. След него ще започне и планираният ремонт. Предвижда се цялостно обновяване на фасадите, префугиране и подмяна на облицовъчните камъни при нужда, и обновяване отвътре.

Има вероятност, ако обследването покаже, Паметникът да бъде затворен за посещения. Към момента има предписание касаещо само външната му част, където е поставена ограда. Целта е да ограничи достъпа на туристите до фасадата на монумента заради падащи парчета.

За да започне реставрацията и консервацията на монумента трябва да се направи първо обследване на фасадите. Това е най-сложната част от предстоящите дейности, като за целта трябва да се осигури и безопасен достъп на експертите да достигнат до всяка точка, тъй като според директора на музея при самото изграждане на Паметника са допуснати доста грешки, приет е с дефекти и всичко това се натрупва с времето.

“Фасадата на Паметника е изработена от местен камък дуламит, който не е много качествен като материал, но на практика с това са разполагали и да поевтинят. Този камък има свойството да поема влага, съответно тази влага зимно време при ниските температури тук в района на билото на Стара планина замръзва и постепенно това оказва деструктивно влияние върху самото състояние върху облицовката на Паметника. Отделно фугировките, които са изпълнени с фугираща смес, са доста компрометирани.”, разказа директор НПМ “Шипка Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.

Той обясни, че през тях прониква влага, която навлиза във вътрешността на монумента и разрушава интериорното пространство, техническите системи и постоянна експозиция.

Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години. След извършване на обследването ще се направи инвестиционен проект, който трябва да реши проблема с проникването на влагата.

“Първо да бъде издигнато едно фасадно скеле, което да позволи безопасно да бъде извършен цялостен оглед на четирите фасади на Паметника на Свободата, да се направи една мрежа на всяка стена, да се фиксира колко квадратни метра облицовъчен камък има във всеки квадратен метър, колко линейни метра фуга трябва да бъде почистена и респективно да бъде изпълнена впоследствие. Тоест да бъдат взети всички параметри на фасадите, което с много голяма точност ще позволи да се остойностят бъдещите ремонтни дейности.”, допълни Ангелов.

Миналата година приключи цялостната реставрация на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка, който разкри нови тайни.

Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”  е бил посетен от 90 000 туристи от България и света само през 2019 г.

Източник: БНТ