Започнаха доставки на лекарството Хлорохин в болниците в цялата страна

“Фирмата “Бул Био” има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин и още днес то ще бъде разнесено из цялата страна”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести.

В четвъртък на посещение там бяха премиерът Бойко Борисов, началникът на Националния оперативен щан ген.-майор Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

“Така ще се повиши самочувствието на лекарите, че могат допълнително да помогнат на хората”, каза още проф. Кантарджиев.

Една опаковка хлорохин фосфат е сто грама и стига за лечение на 10 пациента, като общо от него в Центъра има за 2500 пациенти, обясни Румен Кофинов, директор на фирма “Бул Био”. По думите му това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 хиляди пациенти с COVID-19.

Ген. Мутафчийски каза, че успехът е безспорен.  Началникът на щаба увери, че използването на хлорохина може да се счита за безопасно.

„Тъй като не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

Началникът на Оперативния щаб припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи, в които има точен опис за използване на лекарството.

Премиерът разпореди на проф. Мутафчийски да проследи как върви доставката на лекарството.

Управителят на държавната фирма увери, че лекарството е минало всички тестове и продуктът е освободен за употреба в страната.

Източник: news.bnt.bg

Снимката е илюстративна.