Започват да събират средства за семейството, загубило дома си от пожар

Започват да събират парични средства за семейството, което остана без покрив над главата си, заради огненото бедствие. Пожарът, който се разрази на 6-ти януари 2020г., е настъпил около 17.40 часа и е изпепелил почти напълно къщата в с. Долно Изворово, като част от жилището е било ремонтирано буквално до преди дни. Два екипа на Пожарната се бориха с пламъците, но гасенето беше затруднено от ураганния вятър в региона. За щастие, пострадали от огнената стихия няма. Предполага се, че искрата е тръгнала от кабелите, които минавали над сградата, но за момента не може да бъде заявено със сигурност, докато не бъде направена пожаро-техническа експертиза.

„Ние ще инициираме финансова подкрепа от цялото население, от всичките хора в селото, може и от съседни села, така че ще направим всичко възможно да съберем пари да помогнем на семейството. Ще изберем инициативен комитет от около 5 човека, които ще минат събота и неделя през цялото село, когато хората са в домовете си, и кой, каквото има от сърце, нека да помогне“ призова кметът на Долно Изворово Ферид Бекиров.

От Районно управление – Казанлък съобщават, че са унищожени около 200 кв. метра покривна конструкция на къщата и на съседна пристройка.

Потърпевшите за настанени в самостоятелна къща в селото, предоставена от Мехмед Чириков, където ще могат да останат докато бъдат завършени ремонтните дейности по тяхното жилище.

„Пътувахме от Казанлък към Долно Изворово и някъде на 5 км от селото ни позвъни съседката и каза, че къщата гори. Нямаше включени никакви електроуреди, печки. Дори тук, на това място няма печки на твърдо гориво.

Преди дни завършихме ремонта на едната къща, също и на банята. Тавана е паднал. Просто всичко е поразено.“ разказа пострадалото семейство пред камерата на Нова.бг.

„Екипите на пожарната са били затруднени при гасенето от силния ураганен вятър, също така и от часа от денонощието, защото е било тъмно. В къщата е имало ток, дори след изключване на захранването”, посочи гл. инспектор Станимир Тончев, директор на Пожарната служба в Казанлък за Нова.бг.

Съсед на семейството първи се е опитал да потуши пламъците, но го ударил ток не е успял да помогне. Той разказа за Нова, че е направил два опита да спре пожара, но безуспешни. Първият път, когато се е качил на покрива е паднал, заради силния огън, а при повторния опит, съобщи, че от ламаринения покрив го е ударил ток.

“Опънахме маркучите от чешмата,започнахме да гасим пожара, обаче ние поливаме, а той се усилва.”

Източник: www.kazanlak.com