Добрите хора, които помогнаха на пенсионерите

Преди повече от месец две мълнии удариха къщата на семейство Иванови в Казанлък. Разрушен бе покривът и къщата бе наводнена. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес бе ремонтиран покривът на къщата.

В тежката за семейство Иванови ситуация Община Казанлък пое ангажимент да възстанови покрива на къщата и в рамките на няколко седмици  този ангажимент е изпълнен. Дарени са  23 хиляди 200 лева под формата на строителни материали и труд.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова лично контролира изпълнението на дейностите: „ Някои от нашите съграждани се притесняваха тези дейности да не бъдат извършени с общински средства, затова държа да отбележа, че възстановяването на покрива се случи с дарителски средства. Ролята на Общината беше да осигури материалите, връзката с хората, които искат да помогнат, да направим организацията с проектиране на конструкцията, да организираме работата на място и да осигурим къде да нощуват стопаните на къщата. Така че, Община Казанлък не е отделила нито стотинка от бюджета си, но подпомогна процеса с логистика, с експертна помощ и координация. Постигнато е това, което най – много плаши стопаните, че дъждовете са много, а няма покрив. Е, вече имат покрив.”

На помощ за ремонта на покрива на пострадалата къща се притекоха общо петнадесет казанлъшки фирми – тринадесет с материали и две строителни.

„ Гръмотевицата беше изгорила целия покрив – сподели Тодор Цанев от една от фирмите притекла се на помощ. Заедно с други фирми възстановихме покрива и мисля, че направихме добро за едни хора – пенсионери. Кварталът, в който е къщата е такъв, че няма гръмозащитни инсталации, това са еднофамилни, двуфамилни къщи. Проблемите, които срещнахме по време на работа бяха свързани с метеорологичната обстановка, почти всеки ден валеше, работниците нямаха възможност да работят целодневно и въпреки всичко, съвместно с Община Казанлък, смятам, че се справихме.”

„ В такъв момент трябва да се обединяваме и да помогнем – категоричен бе Георги Щерев, осигурил една част от строителните материали. – Напълно естествено и нормално е това, което направихме заедно с колегите. Успяхме за кратко време, благодарение на добрата организация на Община Казанлък, да възстановим покрива на къщата напълно.”

„ Подкрепяме Общината в такива добри инициативи, в такива ситуации трябва да бъдем задружни и нещата се получават”, каза Гергана Драганова, представител на една от фирмите подмогонала със строителни материали дейностите.

Петър Курдов, ръководител на строителната фирма осъществила дейностите изрази удовлетворение от свършената работа : „ Община Казанлък успя да ни организира. Удовлетворени сме от работата, която свършихме, трябва да си помагаме, затова сме хора.”

Собственикът на къщата Михаил Иванов с чувство на умиление сподели, че до този момент подобно нещо не се е случвало: „ Всичко започна и протече много експедитивно. Цяла строителна бригада работи по покрива, започнаха да пристигат материали и започна възстановяването. Това, което бе направено от кметството, обществеността и специално от госпожа Стоянова е нещо уникално, което в моя живот не се е случвало. Много важно беше да бъде направен покривът, това е помощ, която е неоценима и досега не мога да асимилирам напълно добрината на хората от Казанлък. Ние не живеем постоянно в тази къща, живеем във Варна, но много често си идваме, това е моята бащина къща. Бях загубил всякаква надежда, че ще си върна живота чрез нея, но ето, че става. Ако госпожа Стоянова, Общината и фирмите не бяха помогнали, аз не знам откъде щях да намеря тези над 20 хиляди лева за покрива. Той и до ден днешен щеше да не е покрит и щеше да стои във вида, в който пожарникарите си тръгнаха.”

Тепърва предстои основният ремонт на къщата. Семейство Иванови е започнало основно възстановителни дейности в горния и приземния етажи на сградата, за да може в нея да се живее. Но според Михаил Иванов това ще бъде един доста труден и продължителен процес, защото е свързан със средства, с които семейството не разполага. Малко преди мълниите да поразят къщата, в продължение на близо четири години е правен основен ремонт, в който са вложени всичките спестявания на Иванови.

Ето и видеоматериал по темата: