“Домашен социален патронаж“ обслужва близо 600 нуждаещи се казанлъчани

“Общинското звено „Домашен социален патронаж“ ежедневно обслужва близо 600 нуждаещи се казанлъчани.” Това каза ръководителят на звеното Пепа Димитрова.

Тя поясни, че освен редовни потребители на патронажа, се обслужват се и такива, които са подали заявка  чрез горещия телефон. Само в услугата „Домашен патронаж“ потребителите са 334.

Димитрова поясни, че е направена организация да бъдат спазвани всички хигиенни изисквания. Всяка сутрин се мери температурата на служителите и се установяват контактите, които са ограничени със семейното обкръжение. Помещения и повърхности се хигиенизира минимум три пъти дневно.

„Кризисният щаб и общинското ръководство са направили всичко необходимо, а ние просто трябва да си свършим работата. Липсва ни чисто човешкият контакт с възрастните, особено труден момент е това!“, подчерта Пепа Димитрова.

24 са потребителите на друга услуга осъществяване от Домашен патронаж – Дневен център за стари хора.

Капацитетът на социалната услуга „Топъл обяд“, в която към момента са обхванати 40 човека, от 1 май ще бъде увеличен на 200 човека. Те ще получават храна безплатно, чрез отварянето на нова компонента 3, чрез държавно финансиране по проекти.

„В момента върви подбор на ползвателите на услугата, проверява се размерът на пенсията, за да бъдат включени най- нуждаещите се“, поясни Димитрова.

„Патронажна грижа“ е друг проект, който реализира в социалната сфера Община Казанлък от тази година. В момента в него са обхванати 142 потребители. 120 от тях получават само санитарно почистване, а останалите санитарно и медицинско.

„В началото много хора песимистично погледнаха на това, че в домовете им ще ходи здравен работник. Притеснявахме се и от факта, че няма да намерим хора. Но сега имаме и потребители, и здравни работници, като към проекта могат да бъдат включени още хора, което е изключително добре за Казанлък“, каза Димитрова и поясни, че в момента се очакват указания, дали допълнителните хора, които ще бъдат включени в проекта ще такива, на които ще бъдат пазарени храна и лекарства или ще бъдат със санитарно и медицинско обслужване.