Казанлък ще избира онлайн своята Царица Роза 2020

Празникът на розата бе отложен да 2021 година, но в него има традиционни събития, които екипът на Общината обмисля да бъдат проведени онлайн – конкурсът за избор на Царица Роза и нейното коронясване. Това каза кметът Галина Стоянова. Тя поясни, че ще бъде дадена подробна информация за това,как ще бъде проведен конкурсът, предвид на това, че абитуриентите тази година вероятно няма да могат да проведат баловете си, както досега. В този смисъл Стоянова подчерта, че ще бъде дадена възможност на младите хора, които искат да се включат в конкурса, да направят това в свои видеоклипове онлайн: „Онлайн ще бъде направен и ритуалът по коронясването на Царица Роза, при спазване на всички мерки за дистанция, за да може короната от страта царица да бъде предадена на новоизбраната. Това са нови форми, които трябва да приемаме положително, като в същото време тени дават възможност да продължим традицията на празника, който всяка година доставя радост не само на казанлъчани, а и на гостите на града, и на туристите.“ Тези онлайн събития ще бъдат излъчвани във фейсбук на страницата на Община Казанлък, в местните медии и в някои от националните медии.

Кметът на Казанлък поясни още, че през последните 8 години Празникът на розата се организира единствено чрез дарителски средства, набирани от местния бизнес, като от бюджета на Общината не се отделят никакви средства. Тя увери, че и тази година ще бъде така.

Стоянова подчерта, че много от туроператорите са закупили билети за прояви от Празника на розата и това е другият начин, по който се финансира той. Към момента всички средства от закупени билети, в размер на над 20 хил.лв., са върнати на всички туроператори и организации.

В сметката на Общината към момента има 135 хил.лв. целеви средства, които са дарени за справяне с кризата, те се водят под строга отчетност. На сайта на Общината има подробна информация за тези дарения – кои са дарителите, на каква стойност са, ще има и пълна прозрачност за тяхното разходване.