Когато собственик на ИУМПС не го е грижа, Общината се заема

Община Казанлък работи по изпълнение на процедурите по Наредба №23 за излезлите от употреба автомобили, каза Радостина Йосифова, началник – отдел „Екология и транспорт“.

В този смисъл тя поясни, че става въпрос за автомобили с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“, които не са регистрирани, спрени са от движение и се намират на общински терени по улици, в паркове, по тротоари.

Радостина Йосифова подчерта, че на този етап има доста автомобили, които са открити. Общински служители обхождат такива места или действат по сигнали на гражданите.

Тя поясни и каква е процедурата в такива случаи, разработена в Наредба №23: първо се извършва предписание за съответния автомобил, след като се установи техническото състояние на автомобила, издирват се собствениците на такива излязли от употреба МПС, поканва се да премести автомобила или в частен имот, или на съответната площадка, която се намира край село Копринка, и с която фирма Община Казанлък има сключен договор.

По процедурата до 14 дни  собствениците имат право сами да извършат преместването или да ги въведат отново в експлоатация и да си плати задълженията.

Ако това не се случи, се изпълнява процедура по преместване с присъствието на представител на Полицията и на фирмата, чрез която ще стане преместването на площадката в Копринка.

Излязло от употреба МПС може да престои на площадката до 3 месеца, след което, ако собственикът му не го потърси, се пристъпва към неговото разкомплектоване.

Снимките са илюстративни.

С пълния текст на Наредба №23 може да се запознаете тук