Научна конференция за българската маслодайна роза и парфюмерийна борса се проведе в Музея на Розата

Втора  Национална научна конференция „Българската маслодайна роза и етерично-маслените култури – история, традиции, икономика и наука” се проведе в Казанлък. На откриването присъства кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която връчи на всеки един от участниците в научния форум грамота и пожела успех.

Тържественото откриване беше придружено с красив спектакъл за участниците и гостите на единствения по рода си Музей на Розата. В присъствието на царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейната подгласничка Тиара Братованова, момичетата от ансамбъл “Арсенал” в национални носии показаха красотата на националния фолклор като изпълниха ритуалния “Танц на цветята”.

След това Кметът Стоянова поздрави участниците в парфюмерийната борса и връчи грамоти от името на Община Казанлък. Галина Стоянова поздрави и участниците в научната конференция. „Вие днес сте най добрите ни гости. Защото тази конференция освен да дава сила и развитие на научните знания, тя трябва да дава сила и на производителите.“

В научния форум участваха лектори и експерти, доказани професионалисти в парфюмерийната индустрия и в производството на етеричномаслени култури – Институт по розата и етеричномаслените култури  – Казанлък, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Институт по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ при БАН – София и др. Галина Стоянова ги призова да бъдат опора и подкрепа за производителите на продукти от етерични масла, защото имат нужда от мотивация след тежката пандемична година да продължат и да се утвърждават на пазара.

Конференцията бе открита от директора на ИМ „Искра” Момчил Маринов.

Сред изнесените и дискутирани теми бяха  „Странични продукти от производството на етерични и растителни масла – оползотворяване”, „Хидролитни очни капки съдържащи розова вода – изкуствени сълзи с антисептично действие”, „Получаване на дестилационни и екстактционни продукти от масла и плодове на лавър”. Казанлъшкото участие в конференцията е в лицето на директора на ИМ „Искра” д-р Момчил Маринов с „Приносът на Института по розата и етерично-маслените култури за стопанска България”, доц.д-р Ана Добрева от Института по розата с „Органично и конвенционално отглеждане на маслодайната роза” , „ Произход на Казанлъшката маслодайна роза” на Анатоли Джурмански и  д-р Косьо Зарев с „Още по въпроса за тракийската роза”.

Идеята на организаторите е, научните доклади от конференцията да бъдат издадени в специален свитък на ИМ „Искра”.

В Музея на розата бе открито и двудневно изложение на парфюми и продукти от етерични масла под мотото „Направи си аромат“. Посетителите на парфюмерийната борса имаха възможност сами да направят свой индивидуален аромат.

——————————————————————————————————

 

loading…