Немски женски клуб хареса Казанлък

Гостите от Германия споделиха чудесните си впечатления от пътешествието в България и Казанлък, красивата природа и хубавото време.

Галина Стоянова представи накратко историята на града и неговия поминък и с изненада установи добрата информираност на немската група за розопроизводството и маслодайната роза Дамасцена. Тя определи местния поминък като стар, „който и днес дава хляб на много казанлъчани“ и посочи, че това е причината местните жители да превърнат традицията в празник.

„На Празника на розата тук се събираме хора от различни краища на света, с различни култури, за да споделим красотата и ставаме една голяма общност.“, описа атмосферата на Фестивал на розата Кметът на Казанлък.

Дамите от Германия бяха впечатлени да научат, че Галина Стоянова е първия градоначалник – жена в Казанлък и всички се обединиха около мнението, че мъжете трябва да дават повече път на успешните дами в обществения живот.

Посещението бе по инициатива на големия приятел на Града на розите Меглена Плугчиева, която и като посланик на страната ни в Черна гора продължава доброто партньорство с Кмета Галина Стоянова за популяризиране на културно-историческото наследство на Долината на розите и на тракийските царе.

По време на размяната на подаръци участниците в срещата се забавляваха с любопитни детайли от бита на всяка от страните: за Казанлък – розовите продукти, а за Засбахвалден – много цветя, характерните колбаси и хубаво вино. В знак на признателност за топлото посрещане и обменени идеи Женският клуб на Засбахвалден връчи на Кмета Стоянова своята значка – нежна брошка, изобразяваща пчеличка.

Пресцентър на община Казанлък