Първите копки на “Оструша” и велоалеята към “Светът на траките” са направени

Символичните Първи копки се състоха пред тракийската гробница “Оструша”, където е открита строителна площадка.  Така Община Казанлък символично даде началото на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките“: изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже градовете Казанлък и Крън с новия туристически комплекс и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша“.

На събитието освен кметовете на Община Казанлък и град Шипка, официални гости бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, народният представител от Старозагорски избирателен район Борис Кърчев, председателят на общински съвет Казанлък Николай Златанов, омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите – изпълнители, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове на населени места, директори на местни културни институти.

В словото си пред присъстващите кметът на Община Казанлък Галина Стоянова изтъкна значението на тракийския култов комплекс „Оструша“, като част от културно – историческото наследство на Долината на тракийските царе и отправи благодарности към всички, които са допринесли за реализирането на мащабния инфраструктурен туристически проект.

„Дано „Оструша“ стане наистина уникален обект, който да видят хората от цял свят!“, пожела Кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Галина Стоянова покани кмета на град Шипка Василка Панайотова до себе си: „Защото тя ще бъде човекът, който ще работи с фирмата – изпълнител, така както направи с прекрасно изпълнените могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Същият е изпълнителят на гробница „Оструша“, които не само се отнасяха отговорно към работата си, но и много щадящо и изключително умело направиха всички реставрационни дейности. Сега съм абсолютно спокойна, че ще си свършат работата и тук и тази гробница ще блести с красотата, която я няма по света и много хора от света трябва да видят.”

„За да стигнем до тук се направи много и се извървя много път!“, отбеляза Галина Стоянова.

“За проекта „Светът на траките“ сме имали подкрепата на Общинския
съвет и на неговия председател Николай Златанов”, подчертаГалина Стоянова.

Проектът е създаден от екип ръководен от заместник-кмета по проекти с външно финансиране и хуманитарни политики
Лилия Цонкова.

Кметът на Шипка Василка Панайотова ще работи пряко с фирмата – изпълнител на дейностите на гробницата „Оструша“, която заяви, че това за нея е един исторически акт, който ще остане в летописните книги.

С благословия към строителните екипи започна водосветът за успех на начинанието, отслужен от казанлъшки свещеници.

Свързани публикации

На какъв етап е Проектът „Светът на траките“?

“Светът на траките” ще го бъде!

Одобрено е Финансирането на Проект “Светът на траките”