Уникално: Подписът на Петю Ганин се появи в храма в Средногорово

За трета  поредна година екип от реставратори, ръководени от Таня Манева, работи по възстановяване на стенописите в храма „Св. Георги Победоносец“ в село Средногорово.

 

 

 

И тази година работа бе съсредоточена върху големи композиции с много фигури. Манева поясни, че тези сцени са правени по подобие на сцените от храма в Девическия манастир в Казанлък. Правени са от един и същи автор – Петю Ганин. Има малки промени в композициите, но благодарение на това, че тя е работила там и познава онези сцени, реставраторският екип е успял да направи възстановка на една от сцените в Средногорово – Исус в Гетсиманската градина. „Имаше голям липсващ фрагмент, с опадала мазилка и бяха запазени две – три малки фрагментчета от него, и благодарение на снимките от Манастира, успяхме да направим възстановка на липсващата част“, разказва Манева.

Тя подчерта, че едно от интересните неща при реставрацията тази година е, че е открит подписът на автора на стенописите в Средногорово – Петю Ганин, което е изключителна рядкост, за разлика от късното Възраждане: „Така че със сигурност авторството на тези стенописи е потвърдено. Не бяхме сигурни дали няма изписана и дата, не сме го разчиствали, това ще се случи догодина, а сега успяхме само да го видим със специално осветление – с ултравиолетова луминисценция и да го документираме.“

Манева поясни още, че в екипа има и стажанти от Белгия: „Всичко тръгна от наша колежка от Казанлък, която учи реставрация в Белгия и участва първата година в реставарацията на стенописите в Средногорово. Изпрати на колегите си снимки и те масово изявиха желание да идват тук на практика, защото в Белгия няма стенописи. Всеки, който дойде тук, се влюбва в черквата, в Средногорово, в гората наоколо, в хората в селото и иска да остане.”

След като приключи реставрацията в храма в Средногорово, реставраторът Таня Манева възнамерява да издаде малка книжка за Петю Ганин и специално за двата храма – в Манастира в Казанлък и този в Средногорово, тъй като има много сходни стенописи, много сходни елементи в украсата им. Книгата ще съдържа изкуствоведческа справка, освен на реставрацията ще бъде обърнато внимание и на иконографията. На гърба на тази книжка ще има карта, как да се стигне от Манастира в Казанлък до Средногорово.

Идеята на Манева е основно тази книжка да се продава в Манастира, тъй като там е потокът от туристи: „Хубаво е след това те да дойдат в Средногорово, тъй като тук Петю Ганин е работил към края на живота си, доста години след като е изписал Манастира и стенописите са много по-качествени, много по-хубави.“

Самият надпис, от който става ясно, че автор на стенописите е Петю Ганин: „ Иконописец Петю Илиев от Казанлък“, е открит от реставраторът Ивайло Левичаров: „Тази година имахме редкия шанс да открием подписът на Петю Ганин. Съвсем случайно го открих, докато работихме по една от арките, в която случайно открихме следи от букви и установихме, че това е цял текст. Не бяхме оборудвани по подходящ начин, но ми хрумна идеята, че единственият подходящ начин, по който можем да видими тези букви, след като те са с доста сериозен слой замърсявания, е да предизвикаме луминисцирането на някои от пигментите, посредством ултравиолетова светлина. Случйно имах ултравиолетово фенерче и при залез слънце, когато нямаше намеса на околната светлина, успях да предизвикам подобен ефект, макар и не в голяма степен. След което направихме заснемане на фрагменти, които се опитах да сглобя и да изчиствам по софтуерен път ненужните неща. Постепенно текстът се избистри: „ Петю Илиев от град Казанлък“.

Сигурно има и още неща, макар че не сме на сто процента сигурни, но това ще стане ясно, когато работата продължи. Тази година в сцените, които реставрирахме, имахме задачата да успеем да възстановим колкото може повече от долните им части, в които се надявахме да открием дарителските надписи, тъй като част от изписването е било точно по този начин. За съжаление, протеклия в близкото минало ремонт на стенописите е извършен набързо, без респект към оригинала и не са събирани всички фрагменти, които са падали от стенописите. Съхранени са само няколко парчета, които са сглобени“, поясни Ивайло Левичаров.

Той подчерта, че разчистването е доста сложен процес, тъй като в тази част на храма сцените са многофигурни, разрушителните процеси не личат на пръв поглед. Те са смесени, тъй като има едновременно натрупване на сажди, а и самата живопис е доста нетехнологична, живописната материя е с много малък процент свързвател, което я прави много слаба.

„Това забавя работата, когато става въпрос за такива многофигурни сцени. Освен това стенописите имат и осоляване, което се е получило вследствие на течовете от тавана, което допълнително е отслабило живописта. Реставрацията ще продължи и през следващата 2021 година, но по-голямата част от черквата е вече зад гърба ни“, каза Левичаров

До момента за реставрация на стенописите Църковното настоятелство е заплатило над  19 хил.лв. Реставраторът Емил Чушев поясни, че предстои да бъде обновен иконостасът на храма в Средногорово. През годините той многократно е бил боядисван с блажна боя. „Под тази боя, аз направих проби, със сигурност е запазена донякъде и оригиналната позлата. Ние имаме знак, че самият иконостас е бил позлатяван преди да започне боядисването. При положение, че направихме реставрация на всички икони от самия иконостас – и царските двери, и царските икони, и празничните икони и всичко това е вече в оригиналния си вид, е добре да се възроди и цветът на иконостаса. С този вид позлатяване ще възстановим първоначалния му вид“, каза Чушев.

Сумата за реставрация на иконостаса е близо 5 хил.лв. Тази сума е в наличност. За реставрацията в Средногорово имат вече официално разрешение от Митрополията в Стара Загора.

Предстои от Митрополията да се произнесат по проблема с битовата гъба, който съществува от години. Най – вероятно целият под ще бъде направен с теракот, като бъде запазена автентичността на храма. Първото дарение за тази цел отново е направено от Росица Якобс, която е и най-големият дарител на черквата, до момента е дарила близо 9 хил.лв.

loading…