Д-р Кети Маналова: „Никога болницата в Казанлък не е била в по-добро състояние от сега”

„Никога болницата в Казанлък не е била в по-добро състояние от сега. За първи път ще получим толкова много средства – близо 1,5 млн. лв. – от Правителството чрез Министерство на здравеопазването, Община Казанлък и Националната здравно-осигурителна каса”, бе категорична д-р Кети Маналова – управител на местната МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“, по време на срещата си днес с кмета Галина Стоянова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници от Постоянната комисия по икономика, бюджет и финанси и Постоянната комисия по европейски въпроси и бизнес среда, членове на Председателския съвет и председателя на Комисията по здравеопазване д-р Стефка Димитрова.

Всички бяха единодушни, че здравните работници заслужават достойно заплащане. Според Годишния финансов отчет на казанлъшката болница за 2018 г. показателите в баланса по обем и видове медицински дейности почти по нищо не се различават от последните 2 години. Наблюдава се увеличение на разходите заради увеличението на минималната работна заплата за страната, при разходите се наблюдават незначителни отклонения.

„Ние сме единствената болница в Казанлък, която изгражда нови кадри.“, отбеляза д-р Маналова по повод традицията Община Казанлък да финансира 5-има млади специализанти, които се ангажират с договор в местната болница. Управителят на МБАЛ „Христо Стамболски“ изрази благодарност за общите усилия на кмета Галина Стоянова и на председателя на Общинския съвет Николай Златанов да бъде стабилизирано финансовото състояние на болницата посредством проведените срещи и множество обсъждания в търсене на възможно най-добрите решения. Д-р Маналова подчерта приноса и на заместник-министър Жени Начева и доброто й отношение към казанлъшкото лечебно заведение.

„Болницата е стабилна, а протестите в нейния двор създават впечатление, че не е така. Не искам да има протести, още повече на терена на болницата, още повече те да се политизират! Повярвайте ми, това за всички страни ще е губещо!“, заяви д-р Кети Маналова и определи исканията на медицинските специалисти като искания на национално ниво, за които се търси решение, но това не е възможно да се случи веднага.

По решение на Председателския съвет от март предстои двете Постоянни комисии към Общински съвет – Казанлък да разгледат финансовото състояние и на другите общински търговски дружества: „Казанлъшка искра“ ЕООД, „Балканинвест“ ЕООД, „ДКЦ – Поликлиника Казанлък“ ЕООД.

Пресцентър на община Казанлък