В Казанлък ще се случват добри неща

Бюджет 2021 на Община Казанлък за поредна година е със завишени параметри, каза председателят на Общинския съвет Николай Златанов. Той поясни, че завишението идва от делегираните от държавата дейности, т.е. местните приходи са в размер, който е около 1 млн.лв. със знак минус. В тази връзка Златанов заяви, че ще се наложи редукция на дейности, които Общината осъществява със собствени средства, като това важи най-вече за изпълнението на Инвестиционната програма, където ще бъдат заложени дребни инфраструктурни проекти, в сравнение с предходните години: „ Ще се наложи дофинансиране на някои от европейските проекти, по които работи Общината в момента, но така или иначе в Казанлък ще се случват добри неща. Най-важното за бюджета е, че разполагаме с достатъчно средства, за да бъдем финансово стабилна община. Близо 4 млн.лв. са задълженията на Общината, а по груби изчисления, можем да приемем още около 2 млн.лв., за да бъде тя в добро финансово състояние. На този етап не предвиждаме тегленето на допълнителни финансови средства и кредити.“

Златанов подчерта, че много нови неща ще се случват през 2021 година в Казанлък. На първо място това е новият електробусен градски транспорт. Един от основните проекти, който ще бъде реализиран продължението на ул. „Ген. Скобелев“ от т.нар. „Малко площадче“ до ДКЦ – Поликлиника, което ще бъде реализирано с предвидените близо 300 хил. лв.

Стартира и проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ДКЦ – Поликлиника.

Друго сериозно перо в проекта за бюджет са 500 хил.лв., които са заделени за изпълнение на Програмата за облагородяване на междублоковите пространства. В края на 2020 година тази програма беше предложена в Общинския съвет от групата съветници на ГЕРБ и предвижда, че всички жители на големи жилищни сгради могат да кандидатстват в Община Казанлък с предложение за начина, по който искат да изглежда тяхното пространство. Към момента има постъпили около 10 предложения. Предстои те да бъдат разгледани и да се разпределят между отделните сдружения, които са подали такива заявления.

Председателят на Общинския съвет в Казанлък определи Бюджета за 2021 година като социален, тъй като освен всичко, не се предвижда съкращение на работни места: „Напротив, с финансите си Общината успява ще запази всичките си налични специалисти.

loading…