За първи път делегация от побратимения руски град Толиати ще участва в честванията на 3 март

Тази година за първи път от дългогодишното побратимяване между двата града, по тяхно желание, ръководството на местната управа в Толиати бе поканено да сподели честванията за Националния празник 3 март в Казанлък. В състава на делегацията са главният специалист по международни и междурегионални връзки в администрацията на градския окръг Алексей Поручиков и заместник-ректорът на Толиатинския държавен университет, директор на Хуманитарно-педагогическия институт Юрий Лившиц.

През 2020г. Казанлък и Толиати отбелязват 25-годишнина като побратими, с активен културен обмен, който продължава да се разширява в посока на младите хора и децата. През годините са осъществявани многобройни инициативи в сферите на културата, образованието, туризма, прераснали в близки сътрудничества между културни институти, туроператори, училища. „Много от нашите деца – художници, шахматисти, фотографи и други имаха възможността да се срещнат с Ваши деца, с интереси в същите сфери. Така наистина обмяната на делегации не е единственото нещо, което ни свързва, а по-скоро – нашите жители, младите хора, които имат възможност да се запознаят и трябва да съхраним тази връзка.“, оцени доброто сътрудничество Галина Стоянова. „За нас е още по-голяма чест да сте наши гости на 3 март, когато ние сме домакини. Ще имате възможност многократно да видите признателността на нашия народ към ролята на Вашия народ за Освобождението на България. Добре дошли! Ще бъдем заедно тази вечер и утре на честванията на Шипка!“, поздрави официалните гости Кметът на Казанлък.

Сергей Анташев, от своя страна, благодари за топлото посрещане. Той посочи, че 2020 година е специална за руските приятели на Града на розите с отбелязването през цялата година на 50-годишния юбилей от производството на първия автомобил ВАЗ в Автомобилната столица на Русия, с кулминация през месец април и честванията по повод 75 години от Великата Отечествена война, с кулминация през месец май, за което в града ще бъдат организирани мащабни тържества. На тях вече е поканена да гостува делегация от Община Казанлък. Делегацията от Толиати донесе печатно ученическо издание, в което подробно децата са разказали за красотата на Долината на розите и на тракийските царе.

Двете страни обсъдиха възможности за обмяна на студенти с различни специалности, за сътрудничество в сферата на тежката промишленост, туризма, розопроизводството и търговията с продукти от етерично-маслени култури и размениха подаръци  за юбилея от побратимяването. Галина Стоянова връчи знака на Община Казанлък и значки с Паметника на Свободата и получи изработен от студентите на Толиатинския държавен университет макет за дългогодишното партньорство.

Пресцентър на община Казанлък