За проблемите в сметосъбирането

Голям проблем за Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ създава оставеният до контейнерите строителен отпадък или изхвърлен в самия контейнер, каза управителят на предприятието Теменужка Люцканова и поясни, че това руши сметоизвозващите автомобили. По думите на Люцканова, предстои предприятието да закупи нов камион, за който вече е минала обществена поръчка. Ще бъде закупен и още един челен товарач, 12-тонен самосвал, втори електромобил. С тези нови автомобили далеч не се решават проблемите, но заедно с общинското ръководство в предприятието има виждане за по-нататъшно развитие.

Люцканова поясни, че ако гражданите имат малко количество строителен отпадък, могат да го закарат на сметището край село Шейново. С новата общинска наредба се регламентира, че до един тон строителен отпадък може да бъде изхвърлен безплатно от гражданите на това сметище.

Община Казанлък предоставя услуга за изхвърляне на строителни отпадъци с 6-кубикови и 3-кубикови контейнера, тип „лодка“, след като бъдат заявени от гражданите. Цената за 6-кубиков контейнер е 126 лева 9 стотинки, а за 3-кубиковия – 77 лева и 64 стотинки.

Човешки ресурс и много парични средства се изразходват за прибирането на сметта изхвърлена от гражданите извън контейнерите. „Апелирам към гражданите на нашата община да имат културата на сметоизхвърляне, защото ако знаем къде точно да изхвърлим отпадъка и кога, няма да има никакъв проблем. Изхвърляните кашони заемат изключително много място в контейнерите“, подчерта Люцканова и поясни, че в Казанлък има около 15 места, които гражданите умишлено превръщат в нерегламентирани сметища, и се налага Общината да ги почиства допълнително.

В два от кварталите на Казанлък, където са населени с къщи и има дворове, след колата за еднофамилните кофи минава и друг автомобил, който събира чувалите с трева и ги кара на компостиращата станция.

Люцканова поясни, че ще бъдат поръчани още 230 контейнера тип „бобър“, които ще бъдат разпределени в Казанлък и населените места в общината. Част от сега съществуващите ще бъдат подменени.