”Лудият Полк” който се превърна в синоним на Българската бойна Слава

Пред Паметника на падналите за свободата на Родината герои в парк „Розариум“ в Казанлък тържествено бяха отбелязани 105 години от героичното превземане на Одринската крепост.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя се поклониха Старозагорският митрополит Киприан, кметът Галина Стоянова, заместник-председателят на Парламента – Емил Христов и депутати от 44-то НС от Старозагорски избирателен район, началникът на Политическия кабинет на Министъра на отбраната Илия Налбантов, Областният управител Гергана Митова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, председателят на Общинския съвет – Николай Златанов, представители на полицията, представителна рота и военния духов оркестър на 61-ва бригада, ръководители на културни институти, военно-патриотични организации, родолюбиви граждани.

Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва за душите на загиналите български воини. „Триумф на българското бойно майсторство“ нарече победата при обсадата на Одрин в словото си бригаден генерал Пламен Йорданов и се обърна към военните като към потомци на славния 23. пехотен Шипченски полк, наречен заради безстрашието си „Лудият полк“.

Възстановка на предаването на сабята на победения командващ турския гарнизон Шукри паша на победителя генерал Никола Иванов, главнокомандващ на Втора българска армия представиха от Национално дружество „Традиция“. Присъстващите почетоха храбростта на българските воини и конкретно на 23 пехотен Шипченски полк, които в неравен бой решават съдбата на Първата балканска война и с атака пробиват укрепленията на считаната от цял свят за непревземаема Одринска крепост.